Inicijativa za direktne prenose sjednica SO Prnjavor

Klub odbornika Demokratskog narodnog saveza u Skupštini opštine Prnjavor zatražio je od lokalnog parlamenta da omogući direktan radio ili televizijski prenos njihovih sjednica.

Dragan Radić, predsjednik Opštinskog odbora DNS, kaže da je ova inicijativa, čiji su potpisnici takođe njegove stranačke kolege Goran Šarčević i Bojan Subotić, upućena Željku Simiću, predsjedniku Skupštine opštine Prnjavor.

– Budući da je Zakonom o lokalnoj samoupravi Republike Srpske i Poslovnikom o radu Skupštine opštine propisano da Skupština obezbjeđuje javnost rada blagovremenim, potpunim i objektivnim informisanjem, odbornički klub DNS smatra da je navedena inicijativa u potpunosti opravdana – kazao je Radić za Srpskainfo.

“Nema se šta kriti”

On ističe da očekuje podršku svih kolega odbornika, jer bi time pokazali sugrađanima na koji način djeluju u Skupštini opštine, ko se i na koji način zalaže za teme od opšteg interesa.

– Nemamo niti treba bilo šta da krijemo od javnosti. Ne razumijem razloge zbog kojih godinama naši građani nisu u mogućnosti da direktno prate sjednice Skupštine opštine. Sasvim je logično da sjednice prenosi Radio Prnjavor, javni medij kojeg velikim dijelom finasira Opština i koji se nalazi u istog zgradi gdje se sjednice održavaju – pojasnio je Dragan Radić, rekavši da je potrebno pomoći ovom mediju ukoliko nema tehničkih mogućnosti za prenos sjednica.

Kaže da je i prethodnih godina bilo odborničkih inicijativa za prenos sjednica Skupštine opštine, ali da “nije bilo volje, spremnosti niti želje opštinskih vlasti da to urade, pravdajući svoju odluku tehničkim poteškoćama lokalnih medija i drugim razlozima koji nisu realni niti prihvatljivi”.

U Klubu odbornika DNS takođe uvjeravaju da među odbornicima drugih partija imaju podršku za svoju inicijativu. Najkonkretniji su u Srpskoj demokratskoj stranci.

Danas se odlučuje

Milan Petrović, predsjednik opštinske organizacije Srpske demokratske stranke i devetočlanog Kluba odbornika, kaže su oni prethodno takođe inicirali direktne prenose sjednica, ali da je skupštinska većina bila protiv.

– Smatram da građani imaju pravo na javnost rada, da treba da budu upoznati o toku rasprave i da se opštinska uprava mora potruditi da to obezbijedi. Ukoliko inicijativa Demokratskog narodnog saveza bude uvrštena u dnevni red današnje sjednice, Klub odbornika SDS će je podržati odnosno glasati za takvu inicijativu – rekao je Petrović za Srpskainfo.

Željko Simić, predsjednik Skupštine opštine Prnjavor podsjeća da je prenos sjednica u nadležnosti SO i da odbornici, a ne načelnik ili bilo ko drugi, o tome treba da donesu odluku.

– Uopšte nisam protiv direktnog prenosa sjednica, niti bilo ko u našoj upravi ima drugačiji stav, ali tu oblast treba zakonski urediti. Skupštinsko zasjedanje nije skriveno od javnosti, a novinarima je dozvoljen pristup, odnosno praćenje i izvještavanje – kazao nam je Simić.

On je takođe rekao da će inicijativa DNS ući u skupštinsku proceduru, a ukoliko odbornici to podrže, Opština će se pobrinuti da ta odluka bude sprovedena.

– Nemamo mogućnost da za direktan prenos izdvajamo dodatni novac iz budžeta, ali mislim da to moraju biti javno odgovorni i osposobljeni mediji. To je, prije svih, Radio Prnjavor, koji je javni medij duge tradicije s povjerenjem slušalaca, odnosno opštinskih i društvenih struktura – rekao je Simić.

On je podsjetio da je javnost zasjedanja sednica Skupštine opštine neupitna i da građani, u dosadašnjoj praksi, nisu uskraćeni za informacije.

GLAS NARODA

Na temu direktnih prenosa skupštinskih zasjedanja pokrenuta je široka i neformalna rasprava na prnjavorskim portalima. Većina smatra da su prenosi sjednica opravdani, pa čak i neophodni, s ciljem boljeg informisanja stanovništva.

– Nisam član nijedne partije, ali podržavam prijedlog. Neka narod zna ko je i šta rekao i da li uopšte tamo nešto priča, tako da zna koga sljedeći put da bira. Tako bi se mnogo problema istjeralo na istinu, ali ona, naravno, ne odgovara svima i oni će učiniti sve da to spriječe – suština je nekoliko karakterističnih komentara Prnjavorčana o inicijativi za prenos sjednica Skupštine opštine.

 

Tagovi: