Izložba novinskih tekstova iz 19. vijeka

Novinski tekstovi s kraja 19. vijeka izloženi su danas u prostorijama Narodne biblioteke u Prnjavoru.

Riječ je o prvoj postavci novinske građe s kraja 19. vijeka kojom raspolaže prnjavorska biblioteka. Vršilac dužnosti direktora Biblioteke Dušan Marić rekao je da je ovo prilika da stručna javnost, ali i građanstvo saznaju više o specifičnostima novina iz tog perioda, šta se i kako u njima objavljivalo.

On je napomenuo da Biblioteka raspolaže i novinskom arhivom iz prve polovine 20. vijeka, koja će u nekoliko etapa biti naknadno izložena. "U našoj arhivi se može pronaći žBosanska vilaž koja je bila veoma zastupljena na ovom području, ali i novine iz Novog Sada.

Pretežno su to novine koje su objavljivale sadržaje iz kulture, književnosti i zabave, a imaju i izuzetnu grafiku i naslovnice, poput žGolubaž ili žNevenaž", rekao je Marić Srni.

On je naveo da su javnosti predstavljeni i tekstovi iz književnog časopisa "Zora" koji su osnovali književnici Aleksa Šantić, Jovan Dučić i Atanasije Šola. "Brojevi žZorež sa kojima raspolažemo su iz 1900. i 1901. godine, u kojima možemo pronaći čitulju vojvode Marka Miljanova, ali i poziv za prijavu za dodjelu prve Nobelove nagrade", istakao je Marić. Marić je dodao da je u toku kompletiranje arhive lista "Naš zavičaj" iz Prnjavora od sedamdesetih godina prošlog vijeka do danas, koja će biti ponuđena na uvid široj javnosti.

"Ove zime imamo u planu napraviti i izložbu isječaka iz žGlasaž od 1974. do 1976. godine čija su tema tadašnja dešavanja u Prnjavoru. Posebno je intenzivna bila 1975. godina kada se grade fabrika žJelšingradž , hotel žNacionalž, škole u Smrtićima i Lišnji, a nabavljena je i većina knjiga za našu Biblioteku", kaže on. Izložba novinske arhivske građe s kraja 19. vijeka otvorena je do 8. oktobra od 7.00 do 15.00 časova.