Kesić spreman preplatiti akcije „Krajinapetrola“

Bivši direktor „Hidroelektrana na Vrbasu“ Nedeljko Kesić ponudiće akcionarima “Krajinapetrola” 0,81 KM po akciji što je znatno više od prosječne cijene koju je zakonski dužan platiti svima koji žele da izađu iz tog preduzeća.

Cijena akcija “Krajinapetrola” porasla je u posljednjih šest mjeseci 50 odsto, a prosječna cijena kojom se trgovalo od početka juna do danas je 0,64 KM po akciji.

Cijena koju je Kesić platio po akciji bila je 0,67 KM i to je granica ispod koje ne može da ponudi otkup.

Međutim, Kesić je danas na Banjalučkoj berzi objavio dopunu obavještenja o sticanju akcija „Krajinapetrola“ u kojoj navodi da se za svaku akciju obavezuje da će platiti cijenu od 0,81 KM, a u skladu sa Zakonom o preuzimanju akcionarskih društava.

Ponuda za preuzimanje trebala bi da bude objavljena uskoro.

Kesić je već uložio milione maraka u pokušaju da prije hrvatske “Industrije nafte – INA” kupi banjalučki „Krajinapetrol“, objavio je nedavno CAPITAL.

Kompanija „Nes“, u vlasništvu Kesićevog sina Sretena, kupila je za 2,3 miliona KM akcije „Krajinapetrola“ 13. novembra ove godine.

Time je Kesić stekao više od 30 odsto udjela u tom preduzeću i moraće da objavi ponudu za preuzimanje i da kupi akcije svih onih koji žele da izađu iz “Krajinapetrola”, po prosječnoj tržišnoj cijeni ostvarenoj u posljednjih šest mjeseci na Banjalučkoj berzi.

Republika Srpska preko Akcijskog fonda posjeduje 42,2 odsto akcija u preduzeću “Krajinapetrol”, preko Fonda za restituciju 3,2 odsto, dok PREF ima 6,5 odsto akcija.

U Investiciono – razvojnoj banci (IRB) Republike Srpske nisu se mogli izjasniti o prodaji akcija u „Krajinapetrolu“, dok su u Penzijskom – rezervnom fondu (PREF) RS rekli da razmatraju organizovanje aukcije za paket akcija “Krajinapetrola” u cilju testiranja cijene.

„Krajinapetrol“ je deveti mjesec ove godine završio sa dobiti od 1,18 miliona KM, što je duplo više nego u istom periodu lani, te je najavio i isplatu dividende.

Podsjećamo, CAPITAL je objavio da je i INA zainteresovana za kupovinu “Krajinapetrola” te da je Vlada Republike Srpske spremna da proda državni udio u „Krajinapetrolu“ i već je dala dozvolu INA-i da izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan