Koje dokumente trebaju donijeti borci za jedinstven borački dodatak

Borci iz Srpske, da bi ostvarili jedinstveni borački dodatak, potrebno je da u sjedište opštine ili grada donesu samo kopiju lične karte i kopiju tekućeg računa.

To je za Nezavisne novine ispričao jedan od zaposlenih, koji radi na ovim poslovima.

- Da bi podnijeli zahtjev za borački dodatak, potrebno je da donesu kopiju lične karte, ali i kopiju tekućeg računa ako žele da im dodatak ide na tekući račun. Sve ostalo postoji u spisu i nema potrebe da išta više kopiraju - rekao je sagovornik Nezavisnih novina.

Međutim, zvali smo još nekoliko lokalnih zajednica u Srpskoj, te se raspitivali o tome šta treba da borci donesu od dokumenata, ali nam je rečeno da proces podnošenja zahtjeva još nije počeo (iako su iz Vlade Srpske najavili da počinje danas).

- Trenutno još ne znamo ni mi, još ništa službeno nismo dobili. Samo smo čuli kao i svi ostali, iz medija, da će to pravo biti priznato i da će se zahtjevi podnositi. Možda da nazovete za desetak dana - rečeno nam je u jednoj opštini, a u drugoj lokalnoj zajednici su nam rekli da "nazovemo za tri-četiri dana".

Iz nadležnog odjeljenja u Gradskoj upravi Doboj rekli su nam da se zahtjevi već danas mogu predati.

- Zahtjevi se predaju u Matičnom uredu, a potrebno je da borci donesu ličnu kartu, odnosno kopiju i postoji zahtjev koji se uzme na šalteru i to je to. Zahtjevi se zaprimaju, ali nam još zvanične instrukcije nisu stigle - rečeno je u dobojskoj Gradskoj upravi.

S druge strane, iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske tvrde da su nadležnim gradskim odnosno opštinskim organima dostavljene instrukcije u vezi sa zaprimanjem zahtjeva, a "da će o daljem postupanju biti blagovremeno obavješteni".

- Zahtjevi za ostvarivanje prava na mjesečni borački dodatak predaju su opštinskim/gradskim organima uprave nadležnim za poslove boračko-invalidske zaštite prema mjestu prebivališta borca. Uz zahtjev se prilažu kopije lične karte i tekućeg računa (ukoliko će se isplata vršiti putem tekućeg računa) - rečeno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

nezavisne.com

Tagovi: