Koliko često je normalno ispuštati gasove, a kada treba da se zabrinete?

Bilo vam smiješno ili neprijatno činjenica je da svi imaju gasove.
Neki prosjek koji su izračunali eksperti je da svaka osoba izbaci od 5 do 15 gasova tokom dana.

Ukoliko odjedanput osjetite da imate više gasova nego inače vrijedno je pročitati šta bi mogao da bude uzrok tome.

To bi moglo da bude bilo šta od toga da pijete previše gaziranih pića do ozbiljnijih bolesti kao što su celijakija i Kronova bolest.

Upalne bolesti crijeva

Upalna bolest crijeva obično se odnosi na ulcerozni kolitis ili Kronovu bolest. Kronova bolest može da zahvati bilo koji dio sistema za varenje, ne samo debelo crijevo. Simptomi ove bolestu uključuju bol i nadutost u stomaku, umor i rijetku stolicu.

Određeno povrće

Ukoliko ste ljubitelj salate onda je moguće da zbog toga imate više gasova. Povrće kao što je kupus i brokoli sadrže karbohidrate koji se teško vare i dok su u vašim crijevima, proizvode gasove.

Gasove mogu da proizvode i luk, trešnje, šljive i hrana bogata vlaknima.

Sindrom iritabilnog creva

Pored gasova na ovaj sindrom može da upućuju i grčevi u želucu, pogotovu nakon jela.

Ovo stanje je neizliječivo i može se držati pod kontrolom. Zabranjena je začinjena hrana i hrana koja se teško vari poput graška i brokolija.

Gazirana pića

Gazirana pića, žvakanje žvake i pijenje na slamčicu može da izazove da se vazduh zarobi u debelom crijevu gdje stvaraju duplo više gasova nego inače.

Prerađena hrana

Ukoliko ne možete da odolite brzoj hrani onda nije ni čudo što imate više gasova nego što bi trebalo. Prerađena hrana u crijevima može da izazove poremećaj ravnoteže bakterija, što znači da raste broj bakterija koje stvaraju gasove dok razgrađuju hranu.

Celijakija

Nadutost, nadimanje i gasovi su čest simptom celijakije. Reakcija se dešava kada u organizam unesete gluten koji se nalazi u većini hrane. Ako ste često naduti, imate bolove u stomaku i nepravilnu stolicu onda je vrijeme da testirate svoju toleranciju na gluten.

Telegraf.rs

Tagovi: