Iskoristite mlade koprive: Saznajte kako ova biljka čuva naš organizam

U narodnoj medicini postoji mnogo recepata za pripremu koprive, jer se oduvijek smatralo da je izuzetno ljekovita. Kopriva je prepuna gvožđa.

Njen enzim sekretin utiče na povećavanje broja crvenih krvnih zrnaca, pa je odlična za borbu protiv anemije. Reguliše i nivo bijelih krvnih zrnaca, a svjež sok i čaj od koprive dobri su za prevenciju ateroskleroze, bubrežnih oboljenja i upale mokraćnih kanala. Kopriva zaustavlja i krvarenje. Prepoznatljiva je po svojim zelenim srcolikim listovima prekrivenim sitnim dlačicama koje žare (odatle i naziv žara). Ljekoviti su svi njeni dijelovi - lišće, cvijet, stabljika, korijen i sjeme.

Ova biljka jača imunitet, snižava visok krvni pritisak, sprečava stvaranje kamenca u bubregu, a žarenje bolnih reumatskih mjesta svježim listovima koprive olakšava muke i pojačava cirkulaciju. Djeluje i na niz funkcija metabolizma, počev od boljeg izlučivanja probavnih sokova koji razgrađuju masti, bjelančevine, ugljene hidrate i ostale sastojke u hrani, pa do unošenja vrijednih vitamina, minerala, esencijalnih kiselina. Pored recepata za sok i čorbu, danas su veoma popularne salate od koprive, koje odlično djeluju u proljećnom čišćenju organizma. Jedu se samo mladi izdanci ove biljke, pa treba nabaviti rukavice i nabrati ih na čistim mjestima, daleko od saobraćaja. Predstavljamo vam pet ukusnih recepata poznatog ruskog ljekara i profesora medicine Alekseja Sinjakova.

Čorba od koprive

Pola kilograma mlade koprive dobro oprati i blanširati pet minuta. Propržiti crni luk i narendanu šargarepu, pa dodati brašno i koprivu. Sipati dva litra vode, začiniti i kada provri kuvati dvadesetak minuta. Dodati jaje umućeno sa kiselom pavlakom i kuvati dok ne proključa.

Salata od koprive i oraha

Staviti 200 grama mlade koprive u ključalu vodu i poslije pet minuta izvaditi, ocijediti i isjeckati. Samljeti 25 grama jezgra oraha i razmutiti u četvrtinu čaše odvarka koprive. U smjesu se dodaje i kafena kašičica sirćeta, so i biber po ukusu, a pred jelo malo isjeckanog peršuna i mlad luk.

Salata od koprive i peršuna

Dobro oprati 150 grama mlade koprive i staviti ih pet minuta u ključalu vodu. Prebaciti u cjediljku i kada se ocijedi isjeckati sitno. Dodati šaku usitnjenog peršuna i promiješati, a odozgo poredati kolutiće tvrdo kuvanih jaja. Začiniti kiselom pavlakom, sirćetom i posoliti.

Salata od koprive s jajima

Dobro oprati 150 grama mlade koprive, skuvati pet minuta u ključaloj vodi, pa usitniti. Na koprivu poredati kolutove tvrdo kuvanog jajeta i začiniti sa 20 grama majoneza ili pavlake, pa posoliti po ukusu.

Tagovi: