"Korak više" iz Prnjavora slavi peti rođendan, osvojen trocifren broj vrhova

Kiša, snijeg, niske temperature članovima Planinarskog društva "Korak više" iz Prnjavora ne mogu pokvariti raspoloženje niti smanjiti želju za penjanjem i osvajanjem novih vrhova.

Entuzijazam za novim avanturama iz dana u dan sve više jača.

Kako kaže predsjednik Planinarskog društva Boško Bijelonić, "gladi" za novim vrhovima, stazama i avanturama u prirodi ne manjka, iako ovog mjeseca obilježavaju punih pet godina postojanja.

"Mnogo kvalitetnog rada je iza nas. Ako pričamo o usponima, broj vrhova je već odavno trocifren i taj podatak nimalo ne čudi jer smo Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, narodski rečeno, obišli uzduž i poprijeko. Osim u BiH, za pet godina rada učestvovali smo i u međunarodnim akcijama u susjedstvu, ali i van Evrope. Posebno smo ponosni na naše aktivnosti kao što su centralna akcija 'Ljubić', ali i dječja šetnja, ljetno kino, učešće u projektima 'Let's do it' i još mnogo toga", navodi Bijelonić.

Pandemija virusa korona nije zaobišla ni njih, te su zbog vanrednih okolnosti morali otkazati mnogo međunarodnih akcija, pa i sam centralni događaj "Ljubić 2020", koji je trebalo da bude održan u sklopu manifestacije "Dani opštine Prnjavor".

"S druge strane, zatvaranje granica je donijelo i jednu dobru stranu te pandemije, a to je da smo otkrili koliko je zapravo priroda Republike Srpske i Bosne i Hercegovine lijepa i jedinstvena", ističe on.

Prema njegovim riječima, mnogo faktora utiče na izbor destinacije za planinarenje, ali suština svega što organizuju jeste druženje.

"Takođe, nastojimo da akcije prilagodimo i planinarima početnicima i onim malo iskusnijim, tako da se shodno tome penjemo na vrhove od 600 metara nadmorske visine pa naviše", kaže Bijelonić za "Nezavisne".

Tokom posljednjih nekoliko godina, prema Bijelonićevim riječima, planinarenje je doživjelo pravu ekspanziju u BiH, a razloge za to pronalazi u ubrzanom načinu života društva i smanjenom boravku u prirodi.

"Najmlađi polaznik koji se s nama penjao na vrhove imao je samo četiri godine, a najmudriji preko 70 godina, što pokazuje da za pohod u planinu i prirodu broj godina nije bitan", navodi on.

Prnjavorski planinari ne gube vrijeme te planiraju nove pohode za ovu godinu, a za "Nezavisne" govore i koje su im to rođendanske želje povodom pete godišnice rada.

"Prije svega 4. aprila ove godine planiramo održati centralnu akciju 'Ljubić 2021', koju ćemo prilagoditi epidemiološkoj situaciji. Takođe, ukoliko situacija dozvoli, planiramo međunarodne akcije u Grčkoj i Sloveniji i neke uspone u susjednoj Srbiji, a isto tako, vrijeme ćemo posvetiti i pronalaženju novih staza i uređenju postojećih na našoj matičnoj planini", navodi Bijelonić.

Planinarsko društvo "Korak više" u 2020. godini brojalo je preko 50 članova, a početkom svake godine rade učlanjenje novih, te koriste i ovu priliku da pozovu sve zainteresovane ljubitelje prirode i one koji to žele postati da im se priključe.

Tagovi: