Koziji siz iz Jelićke stigao do Murinja!

Porodična farma koza „Nana Kaas“ osnovana je prije osam godina u selu Jelićka, na samoj granici banjolučke i prijedorske regije. Farmu su pokrenuli brat i sestra Darijo i Dajana Lemić u namjeri da ožive zemlju svojih pradjedova. 

Nisu to, kako kažu, uradili zbog novca i zarade, već iz ljubavi. Mogli su da otvore restoran u Banjoj Luci ili u Parizu, a oni su odlučili da podignu farmu i da proizvode sir u mjestu gdje su im rođeni pradjedovi.

Tokom 2015. godine uvezli su prve koze iz Holandije - holandske bijele ili mliječne koze. Trenutno, kaže, imaju 170 koza, a farma je građena za dvostruko veći broj. Njihov osnovni „kapital“ je kozije mlijeko. 

„Trenutno proizvodimo sireve, jogurt i sladoled od kozijeg mlijeka. Poljoprivreda je uvijek bila dio naše porodice. Dajana i ja smo odlučili da budemo začetnici nove i drugačije ideje na porodičnom imanju i ta priča traje i danas“, priča Darijo.

Dajana je svojevremeno u Belgiji radila na jednoj savremenoj farmi koza i tada je i njihova ideja rođena. Proizvodnju sira počeli su 2016. godine, nakon formiranja matičnog stada. U međuvremenu su na farmi instalirali savremenu opremu za mužu koza i preradu mlijeka u visokokvalitetne i higijenski ispravne mliječne proizvode. 

„Sve vrijeme uz nas su bila i dva rumunska karpatska ovčara koji su čuvari imanja. Dobar dio godine koze provode na ispaši. Holandska mliječna koza je produktivna i robusna, ali izuzetno mirna životinja“, istakao je Darijo. 

Od kozijeg mlijeka proizvode nekoliko organskih proizvoda među kojima se izdvaja polutvrdi punomasni sir, kao i mladi sir, sir sa začinima i jogurt, a usavršili su i tehnologiju proizvodnje ukusnog „Gelato“ sladoleda kojeg će uskoro plasirati na tržište.

Farma „Nana Kaas“ ima i dozvolu za izvoz sireva u Evropsku uniju. Darijo priča da su njihove sireve već probali ljudi u inostranstvu koji nisu krili oduševljenje, a među njima je, dodaje, i čuveni fudbalski trener Žoze Murinjo! 

„Jačaćemo i direktnu prodaju na farmi, a želja mi je da nakon pandemije organizujem svojevrsne 'Dane otvorenih vrata' na našem imanju kao stalnu sezonsku manifestaciju na kojoj bi posjetioci imali priliku da se upoznaju sa radom farme“, rekao je Darijo.

G. Dakić