Kresojević o Porodičnom zakonu: Usvajanje inicijative je pobjeda porodice

Porodica je pobijedila, jer je Odbor za zdravstvo, rad i socijalnu politiku Narodne skupštine Republike Srpske uvažio inicijativu u vezi sa izmjenom Porodičnog zakona, koja se odnosi na raspolaganje novčanom imovinom djeteta.

Poručio je ovo gradski menadžer Bojan Kresojević, iskoristivši priliku da se zahvali udruženjima koja se bave zaštitom prava djece i porodice, koja su izrazila spremnost da reaguju na nepravilnosti i na taj način doprinesu usvajanju inicijative, a samim tim i zaštiti porodice.

Kako je istakao, održan je i sastanak sa predstavnicima Ministarstva pravde Republike Srpske i članovima Radne grupe zadužene za pripremu ovog zakona, koji su takođe izrazili spremnost da podrže ovu inicijativu, te dodao da se uskoro može očekivati i izmjena ovog zakona.

– Ovo je veliki uspjeh i raduje me što je Ministarstvo pravde pokazalo razumijevanje za našu inicijativu. S obzirom na to da je inicijativa uvažena prestaju i razlozi za pokretanje peticije.  Ipak, zajedno sa udruženjima nastavićemo aktivnosti na učvršćivanju instituta porodice u našoj legislativi, za šta u našim zakonima i propisima itekako ima dovoljno prostora jer je potrebno eliminisati sve mogućnosti za eventualnu zloupotrebu nadležnosti a na štetu porodice – istakao je Kresojević.

Kresojević je rekao da nas u ovoj sedmici očekuje velika Porodična šetnja, te najavio da će u ime Grada Banjaluke ali i kao roditelj učešćem u ovoj šetnji dati svoju podršku jačanju instituta porodice u našem društvu.

Predsjednica Udruženja građana „Roditelji za prava djece“ Jelena Sarafijan poručila je da je ovo udruženje otvorenim pismom informisalo javnost o novom porodičnom zakonu i članovima tog zakona koji su za nas roditelje bili zabrinjavajući u pogledu ograničenja roditeljskih prava.

- Ono što je pohvalno u cijeloj ovoj priči je to što smo kao društvo pokazali spremnost da zajednički djelujemo s ciljem da se porodica kao temelj društva čuva i brani - istakla je ona, te izrazila zadovoljstvo što je resorno Ministarstvo izrazilo spremnost da se detektovane manjkavosti Zakona riješe u narednom periodu.

Predsjednik Udruženja 4+ Jovan Radovanović izrazio je zadovoljstvo što su napravljeni pomaci u kontekstu izmjena ovog zakona, istakavši da je porodica pobijedila na kraju.

Radovanović je najavio da će u nedjelju 8. oktobra biti održana Porodična šetnja, koja će krenuti od zgrade Vlade Republike Srpske u 11.55 časova prema tvrđavi Kastel, te pozvao sve porodice da im se pridruže.

 

Tagovi: