Lokalne skupštine krše zakon zbog „preletača“

Aktuelnom skupštinskom sazivu Grada Doboja ostalo je još nešto više od osam mjeseci manadata, a ostaće upamćeni po do sada najmasovnijim preletima odbornika iz stranka, koje su ih na izborima 2016. godine kandidovale na svojim listima i u čije ime su dobili mandate, u nova politička “jata”.

Slovom i brojem, do sada je čak njih 14 napustilo stranke čiji glasači i simpatizeri su ih birali, a 17 je ostalo vjerno glasačima, koji su preferirali njihovu tadašnju političku opciju.

Najveći “odliv” odbornika imala je Srpska demokratska stranka, koja trenutno u SG od dodjeljenih jedanaest odborničkih mandata, ima samo jedan. Deset ostalih odbornika se priključilo SNSD-u, koji je na oktobarskim izborima 2016. godine imao sedam osvojenih mandata. Iz ove stranke jedino je otišao Danijel Gajić, koji sada djeluje pod okriljem DEMOS-а. Toj, poslije lokalnih i оpštih izbora formiranoj političkoj grupaciji, priključio se i Slađan Jović, koji je i predsjednik Gradskog odbora te stranke. On je za odbornika SG biran ispred DNS-а, u kojem je od tri izabrana sada ostao samo Dejan Kovačević, jer je redove te stranke napustio i Ratko Močić, koji sada djeluje kao samostalni odbornik.

Samostalni odbornik je i Murvet Bajraktarević, koji je na poslјednjim izborima biran za odbornika kao kandidat Koalicije SDA, SBB i SBiH. Vjernost izbornoj bazi sve do sada pokazala su tri odbornika SP RS, dva SDP i po jedan iz NDP i PDP.

Kada je u pitanju tretman odbornika u zvaničnim dokumentima od strane lokalnih zajednica, one po pravilu u cijeloj RS i BiH krše zakon. To je ilsutrativno i na primjeru Skupštine grada Doboj, koja na kartonima ispred odbornika ispisuje naziv novog političkog subjekta, što je preme tumačenju Centralne izborne komisije protivno članu 1.9 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

-Tim članom propisano je da mandat pripada izabranom nosiocu mandata, a ne političkoj stranci, koaliciji ili listi nezavisnih kandidata koja ga je predložila na kandidatsku listu te da, ukoliko izabrani nosilac mandata, u toku trajanja mandata, istupi iz političke stranke, koalicije ili liste nezavisnih kandidata, postaje samostalni odbornik – tumačenje je iz CIK BiH.

Međutim, na to se Stručna služba SG ne obazire ili dovoljno ne poznaje propise, pa tako i u zapisnicima sa sjednica, opet suprotno zakonskim odredbama, odbornicima pogrešno pripisuju naziv političkog subjekta čiji su sada članovi, umjesto da kraj njihovog imena stoji naznaka “Samostalni odbornik”.

Ispravno ispisan naziv je samo kod odbornika Murveta Bajraktarevića i Ratka Močića, koji se još nisu priklonili ni jednoj političkoj partiji, i vode se kao samostalni odbornici.

Ljubinko Đurić