Marina Dolić, pobjednica takmičenja "Ćirilica se piše srcem": Moramo svi da pokažemo ljepotu i jedinstvenost našeg pisma

Pobjednica takmičenja za najljepši ćirilični rukopis u okviru akcije „Ćirilica se piše srcem“ je Teslićanka Marina Dolić.

Ova akcija je organizovana u cilju afirmisanja većeg korišćenja i očuvanja ćiriličnog pisma.

Ljubav prema srpskom jeziku

Marina Dolić je odlična učenica devetog razreda Osnovne škole "Ivo Andrić" na Đuliću, a kaže da joj je na listi omiljenih predmeta upravo i sprski jezik, iz kojeg povremeno ima i dodatnu nastavu.

- Na dodatnoj nastavi nam je nastavnica pokazala umjetnost lijepog pisanja. Počela sam da pišem od februara ove godine, na incijativu moje nastavnice srpskog jezika Marijane Puljić, od koje sam i saznala za ovaj konkurs. Ona je uvijek govorila da je u današnje vrijeme, moderno doba, ćirilica kao pismo zapostavljena. Iako mnogi naučnici, kako strani, tako i domaći, smatraju ćirilicu savršenim pismom, nama to nije dovoljno. Takođe, naši preci su se borili i živote dali da imamo svoje savršeno pismo, ali mi smo na to zaboravili - kaže Marina.

O svestranosti ove učenice ide u prilog i to što joj je omiljeni predmet matematika. Kaže da voli da računa i da bi iz tog razloga upisala smjer ekonomskog tehničara. Isto tako uživa i u raznim sportskim aktivnostima.

- Najviše volim da igram odbojku zajedno sa ostalim curama iz školske sekcije, sa kojima sam ostvarila jako dobre rezultate na opštinskim takmičenjima. Takođe, volim i folklor kojim sam se bavila godinama -  izjavila je za portal MojTeslić.info Marina Dolić.

Nastavnica je podstakla da se prijavi na konkurs

Kada smo je pitali kako je došla na ideju da se prijavi na ovaj konkurs, Marina je rekla da se i njena nastavnica mjesecima unazad bavi kaligrafijom i očuvanjem ćirilice. Ona joj je pokazala razna slova, nakon čega je Marina počela sa izradom radova sa stihovima omiljenih pjesama i izreka. Dodaje da je upravo od nastavnice i saznala za konkurs, te je ohrabrila da se na njega prijavi.

- Ispočetka nisam bila sigurna da li želim da se prijavim, ali nastavnica je insistirala da pokažem svoj rad i drugima, a ne da ga čuvam samo za sebe. Od samog početka, rad je imao veliku podršku svih i to me podstaklo da nastavim da ga dijelim, kako bi svi mogli da ga vide. Zadnjih par sati prije proglašenja, bila sam jako nervozna, ali kada je otkucalo 20:00 časova, nacrtao mi se veliki osmijeh na licu. Poruke su stizale sa svih strana, svi su čestitali i bila sam jako srećna - rekla je Marina.

Zahvalnost svima koji su je podržali

Marina skromno kaže da najveću zahvalnost duguje svojoj nastavnici, ali takođe i porodici, prijateljima kao i svim ostalima koji su učestvovali u tome da rad dođe do što većeg broja ljudi i pobijedi.

- Meni ovo priznanje znači mnogo, jer želim da naglasim da moramo svi zajedno da podignemo svijest ljudima o važnosti našeg pisma, pokažemo njegovu ljepotu i jedinstvenost. Najvažnije je da pišemo našim pismom, da čuvamo tradiciju, poštujemo pretke i ne zaboravimo ko smo - ističe.

Nagrađeni radovi izloženi tokom trajanja manifestacije

Pored prvonagrađene Marine, drugo mjesto je osvojio rad Milijane Vučković, dok je treće mjesto pripalo Aleksandri Cvetković, a pobjednicima će biti uručene diplome i poklon paketi Ćirilične baštine.

Nagrađeni radovi će biti izloženi tokom trajanja manifestacije, od 22. do 24. maja.

U Bajinoj bašti je održano i snimanje recitacija o ćirilici, a video snimci će biti objavljivani tokom programa druge Ćirilične baštine. Najtalentovaniji recitatori iz svih bajinobaštanskih osnovnih škola govorili su tekstove poznatih autora koji će biti objavljeni i na internet kanalima Ćirilične baštine.

Olivera Peranović

 

 

Tagovi: