Milion maraka za medijsko oglašavanje AIKT RS

Agencija za informaciono-komunikacione tehnologije Republike Srpske (AIKT RS) osnovana je u oktobru 2023. godine, Zakonom o Agenciji za informativno-komunikacione tehnologije. U vlasništvu je Vlade Republike Srpske.

Direktor je Dražen Višnjić, koji je, sudeći prema medijskim izvještajima, blizak predsjedniku entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku.

Iako još nije obilježena ni prva godišnjica ove Agencije, milionski tenderi već se provode. I to za usluge – medijskog oglašavanja. Precizno, sedmog dana juna raspisan je tender vrijedan tačno 1.000.000 KM bez uračunatog poreza, a predviđeno je zaključivanje okvirnog sporazuma na 12 mjeseci.

Prva sporna stvar kod ovog tendera jeste njegovo planiranje. Naime, nabavka usluga medijskog oglašavanja nije bila predviđena Planom javnih nabavki, nego je plan naknadno mijenjan kako bi se ova nabavka uvrstila u navedeni dokument.

S tim u vezi, izmjena plana objavljena je samo 12 minuta prije nego što je objavljeno obavještenje o nabavci, odnosno samo 12 minuta prije objave tendera!

Dalje, tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača. Drugim riječima, tender kao da je napisan samo za jednog ponuđača.

Konkretno, od potencijalnih ponuđača iz AIKT RS traže:

TV stanica na kojoj je planirano emitovanje materijala mora imati terestrijalno (zemaljsko) digitalno emitovanje minimalno na području Banjalučke regije (digitalna regija Kozara) minimalno u HD rezoluciji.

TV stanica na kojoj je planirano emitovanje materijala mora biti uvrštena u osnovni TV paket bar jednog regionalnog kablovskog operatera koji svojom uslugom kablovskog operatera pokriva teritoriju Republike Srpske i BiH.

Zbog specifičnosti traženog posla i djelatnosti Ugovornog organa, neophodno je da izvršilac usluge na raspolaganju ima minimalno sljedeću opremu: 5 TV kamera, 5 snimateljskih ekipa, 1 foto-aparat, 5 montažnih jedinica, od kojih su dvije mobilne, neophodna rasvjetna tijela i snimače zvuka, jedan dron za snimanje iz vazduha, kako bi u svakom trenutku mogao da odgovori na lokacijske i sadržajne zahtjeve naručioca posla.

Obzirom da postoji potreba za gostovanjima njenih predstavnika u televizijskim emisijama, neophodno je da izvršilac usluge obezbijedi promociju Ugovornog organa, putem TV stanice koja u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Trebinju ima na raspolaganju studio i može uživo da realizuje gostovanja.

Ovako postavljeni uslovi podsjetili su nas na neke druge tendere koji su ranije provedeni. Primjerice, na tender Grada Trebinja. 

Ako uporedimo dva tendera, možemo vidjeti da je citirani dio tenderske dokumentacije skoro u potpunosti prepisan! Inače, a kako smo tada i najavili, Grad Trebinje je ugovor dodijelio vlasti bliskoj Alternativnoj televiziji, odnosno firmi-kćerki A Media. Stoga ne bi bilo nikakvo iznenađenje da i AIKT RS ugovor na kraju dodijeli upravo ovoj firmi.

Ipak, spomenimo i druge uslove iz tendera koje, slučajno ili ne, navedena firma može ispuniti. Tako se traži da radio stanica na kojoj je planirano emitovanje materijala mora imati kvalitetnu analognu pokrivenost minimalno regije Banja Luka, te da internet portali i društvene mreže na kojima je planirana objava informacija moraju ispuniti uslov da dostavljeni sadržaji budu objavljeni u roku od sata, tako da budu zastupljena oba zvanična pisma, ćirilica i latinica.

Na sve to, od ponuđača se traži iskustvo u realizaciji jednog ili više ugovora o izvršenju usluga čiji su karakter i kompleksnost slični predmetu nabavke, za period u posljednje tri godine, čija zbirna vrijednost ne smije biti manja od 1.000.000 KM bez PDV-a.

A evo šta iz AIKT RS konkretno traže ovim tenderom:

Konačno, na kraju se nameće logično pitanje – zašto bi jednoj Agenciji za informaciono-komunikacione tehnologije uopće bilo toliko važno medijsko oglašavanje, da su za njega spremni izdvojiti čak milion maraka bez uračunatog poreza?!

pratimotendere.ba

Tagovi: