Ministarka Vidović najavila novčanu pomoć i za građane sa niskim primanjima

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas u Banjoj Luci da će do kraja godine porodicama sa četvoro i više djece biti isplaćeno po 750 KM kao vrsta pomoći, dok će naredne godine to biti tretirano kao primanje uz plaćene poreze i doprinose za šta je potrebno izdvojiti više od 24 miliona KM.

Počeli smo danas isplatu novca za porodice čiji su podaci uneseni u trezor. Koliko dnevno bude uneseno podataka, toliko ćemo i isplaćivati sredstava. Ovo pravo će trajati dok djeca ne budu punoljetna rekla je novinarima Vidovićeva.

Vidovićeva je navela da novac trenutno isplaćuju za 1.329 porodica koje su evidentirane u Fondu za dječiju zaštitu.

Ona je podsjetila da je ideja o pokretanju projekta za isplatu sredstava za porodice sa četvoro i više djece potekla od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Vidovićeva je istakla da Vlada Republike Srpske ima nekoliko projekata za poboljšanje demografske situacije, ali da je navedeni jedan od najboljih, te da je do sada isplaćeno 274.000 KM za 365 porodica.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta raspisaće konkurs za prijavljivanje ostalih porodica sa četvoro i više djece. Kako pristižu prijave tako ćemo novac isplaćivati, a do kraja godine biće izdvojeno četiri miliona KM – dodala je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, Vlada Srpske spremna je za realizaciju navedenog projekta i u narednim godinama.

I ostale isplate realizujemo u skladu sa planom. Mladima smo i drugi put isplatili po 100 KM za šta je izdvojeno 12,8 miliona KM, borcima ćemo isplatiti po 100 KM, kao i penzionerima. Imaćemo i jednokrantu pomoć od po 1.000 KM za djecu poginulih boraca koja nisu zaposlena – rekla je Vidovićeva.

Ona tvrdi da ove isplate nemaju veze sa izborima, nego sa trenutnom ekonomskom situacijom i da će u narednom periodu biti jednokratnih isplata za one koji imaju niska primanja.

Vidovićeva je rekla da je procedura za prijavljivanje porodica sa četvoro i više djece za dobijanje novca veoma jednostavna i nema finansijskih troškova. 

srpskainfo.com