Modričanka za volanom minibusa i kamiona

Lijepa, ambiziozna i svestrana 23-godišnja Nikolina Pejanović iz Modriče dokaz je da se sve može, kad se hoće. Završila je Ekonomski fakultet, ali ono što je čini posebnom je to što je položila 12 kategorija i potkategorija za vozača – od motora, do kamiona. I zato, Nikolinu često možete sresti na ulicama Modriče, ne samo za volanom automobila, već i minibusa i kamiona.

Iako smo debelo zakoračili u 21. vijek još je rijetkost sresti djevojku za volanom kamiona, ili autobusa, a posebno vidjeti je kako upravlja viljuškarom na kojem je tona kreča, ili drugog materijala. Nikolina Pejanović ljubav prema vožnji spojila je sa korisnim, pa svakodnevno pomaže porodičnoj firmi. Nakon što završi posao u opštini Modriča, sjeda za volan kamiona i razvozi građevnski materijal.

– Mnogo mi je ljepše u kamionu nego u automobilu, valjda zbog pregleda u vožnji – ističe Nikolina Pejanović.

Kada se pojavio problem sa svakodnevnim prevozom djece sa poteškoćama u razvoju od kuće do Dnevnog centra i nazad, Nikolina se sama ponudila da prevozi mališane minibusom. Mnogi su bili u nevjerici misleći da se šali. Međutim kad je sjela za volan minibusa svi su bili oduševljeni, a posebno djeca koja su se vezala za nju.

– Djeca se lako vežu za ljude, prihvatili su me i to je to. Kada su u pitanju kvarovi, nisam neki majstor, ali gumu znam promjeniti, isto tako i ulje – nastavlja priču Nikolina.

Veliki broj žena i djevojaka bavi se poslovima uljepšavanja, ali koji se smatraju tipično ženskim, međutim malo je onih koje znaju da voze autobus, kamion, viljuškar, traktor… Nikolina želi da otvori turističku agenciju, da krstari svijetom vozeći autobus i turiste. Kaže da je često bilo dobacivanja i neugodnosti jer je nesvakidašnje da jedna dama obavlja sve ove poslove. Ipak ni to je nije omelo u njenoj namjeri…

– Dosta njih nema hrabrosti uopšte da mi priđe, hahaha – zaključuje Nikolina Pejanović.

Nikolini je još ostalo da položi za vozača velikog autobusa, a i to će, kaže, kada napuni 24 godine.

RTRS