Naš projekat: Mreža 11 portala nadzire kandidate i budžete lokalnih zajednica

Mreža 11 portala u deset opština i gradova Banjalučke i Dobojske regije pokreće projekat nadzora trošenja lokalnih budžeta u predizbornoj godini, analiziranja zloupotreba funkcija i ovlašćenja u kampanji, te edukacije mladih novinara.

Cilj projekta "Lokalno i odgovorno – bitno je koga biramo" koji implementira Udruženje "Promo tim" sa ovih 11 portala, jeste da stavi veći fokus na predizborna dešavanja u manjim lokalnim sredinama koja do sada nisu privlačila pažnju velikih, javnih medija, ali i malih nezavisnih medija, koji sebi ne mogu priuštiti dopisnike. To su koristili funkcioneri i političari da, daleko od očiju javnosti, zloupotrebljavaju fukcije i netransparentno troše novac.

Evidentno je da se godinama javni resursi koriste za političke i lične promocije, a javna preduzeća se tretiraju kao privatna imovina. U izbornim godinama, novac lokalnih budžeta se kanališe ciljano na pridobijanje glasačkog tijela. Ovi budžeti su uglavnom potrošački, a ne razvojni da bi mogli obezdijediti posao i bolje uslove za život građana.

Naš cilj je da uporedimo kako se troši novac u godinama koje nisu izborne, u odnosu na godinu održavanja izbora. Želimo podići svijest građana u malim sredinama da je to, ustvari, njihov novac i da je u njihovim rukama mehanizam da kazne ili nagrade političare na predstojećim izborima. Ova analiza je posebno značajna u krizi zbog pandemije korona virusa, kada su sve lokalne zajednice osiromašene, te pogrešno i nezakonito trošenje novca dodatno pogoršava situaciju. Drugi naš cilj jeste da ojačamo kompetencije mladih novinara u lokalnim zajednicama. Želimo ih obučiti kao da istražuju i pokazati im kako da se odupru pritiscima.

Treninzi će se održati u dva termina, u Banja Luci, a poziv mladim novinarima biće raspisan naredne sedmice. Pozvaćemo sve novinare da nam šalju svoje priče, koje ćemo objaviti, a najbolje tekstove o lokalnim prilikama u vezi sa izborima, naš žiri će ocijeniti i nagraditi ih vrijednim novčanim nagradama. Portali koji će realizovati projekat su: MojaBanjaluka.info, MojČelinac.info, MojSrbac.info, MojTeslić.info, MojPrnjavor.info, MojBrod.info, MojaDerventa.info, MojDoboj.info, MojaModriča.info, MojŠamac.info i MojaSrpska.info.

 

Udruženje za promotivnu podršku, informisanje i edukaciju ”PROMO TIM” osnovano je 2012. godine i učestvuje u implementaciji Info mreže na kojoj je trenutno aktivno 11 portala.

Projekat se realizuje uz pomoć Evropskog fonda za demokratiju (European Endownment for Democracy), nezavisne donatorske organizacije osnovane od strane Evropske unije (EU) i zemalja članica EU kao autonomni međunarodni fond za povezivanje demokratije.