"Mrtva trka" između dvojice Ukrajinaca u Prnjavoru: Glasovi iz inostranstva krunišu odbornika u „Maloj Evropi“

Izvjesno da će dilema kome će pripasti počast i odgovornost predstavnika - odbornika ispred nacionalnih manjina u Skupštini opštine „Male Evrope“, kakav glas zbog mnogobrojnih nacionalnih manjina više od jednog vijeka prati Prnjavor, biće otklonjena tek kada se prebroji i poslednji glas pristigao iz inostranstva putem pošte

Između ukupno pet kandidata, mrtva trka je između dva pripadnika ukrajinske nacionalne manjine -aktuelnog odbornika u proteklom mandatu ispred Grupe građana Branka Deketa, i nezavisnog kandidata Ivice Mađarovskog.

Prema najnovijim, ali i još neizbrojanim glasovima putem pošte iz inostranstva, Deket je preuzeo blago vodstvo sa svega tri glasa.

Na opšte izneneđenje čak i dobrih poznavaoca političkih prilika u Prnjavoru, inače, najviše „domaćih glasova“ -155, dobio je Mađarovski.

„Ivica Mađarovski je prvi sa 155 glasova, a drugi sa 12 glasova manje (143)  Branko Deket. Na trećem mjestu je  Franjo Rover ispred italijanske nacionalne manjine sa 87, a sa po četiri glasa na četvrtoj i petoj poziciji slijede Tomislav Preradović (Pokret Most 21) i Sandra Sinakijević, saopštio je CIK BiH rezultate redovnih glasova, gde je Deket dobio još jedan glas (144) u „Odsustvu, mobilni tim i DKP“.

Po opštim procjenama, Mađarovski je priredio iznenađenje kao totalna politička nepoznanica sa tek prvim političkim eksponiranjem, nasuprot favorita i već ranijih odbornika Deketa i Rovera, inače, aktuelnog predsednika Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske.

Mađarovski za naš portal kaže da je za svoj program i viđenje uloge odbornika nacionalnih manjina „uz mnogobrojnu rodbinu i prijatelje, kao zaposlen u dva velika prodajna objekta stekao i mnoge druge pobornike-glasače“.

"Tako da iskereno uopšte nisam iznenađen svojom pobjedom u konkurenciji „domaćih glasova“. Nadam se da ću biti novi odbornik i da će tako ostati i nakon prebrojavanja tkozvanih vreća iz inostranstva" nada se Mađarovski.

Međutim, veliki optimista je i Deketa koji ne krije da su mu sada prelomni adut baš glasovi iz inostranstva.

To je potvrdio i poslednji izveštaj CIK-a, po kojem je Deket sa pristiglih 14 glasova, u odnosu na ostale protukandidate koji nisu dobili ni glasa, prešao u vodstvo sa 158, odnosno sa tri glasa više od sada drugoplasiranog Mađarovskog.

"Siguran sam da ću dobiti još koji glas iz inostranstva gdje imam mnogobrojnu rodbinu, čime će moja pobjeda i novi mandat biti zapečaćeni" ne skrivajući optimizam telefonom nam je ustvrdio Branko Deket, iz Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci, gde je pod terapijom kiseonika nakon zaraze virusom korona.

Ninko ĐURIĆ

Tagovi: