Na stari „čobanski trik“ pokrali poznatog prnjavorskog stočara, šteta 30.000 KM

Bez 70 ovaca i najmanje 50 jagnjadi, u vrijednosti više od 30.000 maraka, ostao je poznati prnjavorski stočar i vlasnik ovdašeg ranča „Zelena dolina“, Nihad-Mihad Irišković (59).

Sve se odigralo od nedjelje predveče i ponedjeljka, u pravoj drami, u kojoj srećom nije pala krv, uz pijanstvo, svađu, prijetnje, potezanje noža, na prigradskim pašnjacima Prnjavora, nadomak mosta i priključne petlje na auto-put „9. januar“ i ranča „Zelena dolina“.

Saznajemo da se na licu mjesta našla i policija, na čiju je adresu ojađeni vlasnik danas putem društvene mreže uputio teške optužbe.

- Ranč „Zelena dolina“ je juče opljačkan uz pomoć prnjavorske policije u vrijednosti od 70 ovaca i ne znamo koliko jagnjadi, javno se oglasio Iriškić.

Za naš portal, on objašnjava da je opljačkan i pokraden uz pomoć starog „čobanskog trika“, od strane nomada, kako su se predstavili, navodno iz "Skender Vakufa", sa ogromnim stadom od više od 1.000 ovaca.

- Spojili su svoje ogromno stado sa mojih oko 350 ovaca, a nakon rastavljanja ostao sam „kraći“ za 70 ovaca i najmanje 50 jagnjadi. Blagovremeno sam upozorio i pridošle nomade i policiju, ali nisam zaštićen, kazuje nam Iriškić.

Nihad Iriškić, vlasnik ranča "Zelena dolina"

Prnjavorski stočar kaže da je naslutio opasnost čim je saznao za pojavu tako velikog stada. Međutim, nisu uslišene njegove sugestije i molbe da se ovce odmah tjeraju preko Vijačana, a ne putem Kremne i u pravcu njegovog ranča.

- Nema sumnje da su namjerno i sračunato spojili ovce i jagnjad, računajući da će rastavljanje prevagnuti u njihovu korist, kao većeg i jačeg stada. Tako je i bilo. Ta trojica ratobornih i, zapravo, nisu stočari. To su pijani i razuzdani razbojnici. Prijetili su mi, posovali, vrijeđali me, a jedan od njih je na mene potegao i - nož! Pozvali smo komunalnu i civilnu policju, koji su mi jednostavno rekli da su nemoćni da me zaštite da, pri rastavljanju ovaca, ne budem teško pokraden, ogorčen je Iriškić.

Svoje javne optužbe on potkrepljuje i neuslišenim zahtjevom da se ratobornim ovčarima iz torbe oduzme veliki nož, kao i da svi budu pretreseni zbog sumnje da su naoružani i drugim oružjem.

- Jasno je da su pod tom presijom i u takvom ambijentu, u nedjelju predveče, ovi čobani računali na skori mrak i policijski čas. Dvojici mojih čobana i meni su bukvalno pootpadale ruke, pa smo uspjeli da na svoju stranu ranča prevučemo i prenesemo samo dio našeg stada. Pridošlice ovčari su sutradan, u ponedjeljak, sa svojim stadom otjerali i naše ovce i jagnjad, preko Vijačana i dalje prema Čelincu. Naglašavam, sve uz dopust i blagonaklon stav policije, tvrdi Iriškić.

On nam je saopštio da je danas bio u Policijskoj stanici u Prnjavoru, gdje su mu, kako kaže, samo rekli da su - „nemoćni“. Tvrdi da nije dobio ni službeni zapisnik.

- Kada je već tako, potražiću pomoć od onih koji su moćni, zagonetno poručuje Iriškić.

Inače, policija se nije oglašavala povodom ovog incidenta, a tokom dana iz te ustanove nismo uspjeli da dobijemo bilo kakvu podrobniju informaciju.

Šteta veća i od 30.000 KM

Novonastala situacija na ranču „Zelena dolina“ je izuzetno teška, ističe njegov vlasnik Nihad Iriškić. Zebnja je da će šteta biti i veća od trenutno utvrđene od 30.000 maraka.

- Izbezumljene ovce ne prestaju da bleje, tražeći jagnjad, dok mnoga prisutna jagnjad vape za nestalim majkama. Pošto ih uopšte ne muzem, mnoge ovce su već dobile upalu mlijekom nadošlih vimena, jer su ostale bez jagnjadi koja su ih do juče sisala, očajan je Iriškić.

Identifikovan prevarant i kradljivac identiteta

Kako je objavio naš portal, u decembru prošle godine, prnjavorski stočar je policiji prijavio svojevrsnu krađu identiteta od strane Nedžada Durmića, zvanog Tonika. Kako je naveo, tog poznatog „švercera stoke, prevaranta i hohštaplera“, prijavio je da se, koristeći i izvjesnu fizičku sličnost, lažno predstavljao u njegovo ime kupeći stoku lakovjernim žiteljima prnjavorske i drugih opština. I to, naravno, na veresiju!

- U policiji su mi dali do znanja da je Durmić identifikovan u Gračanici (FBiH) gdje i živi. Protiv njega, navodno, slijedi krivični postupak, ali je meni najvažnije da se više nikada ne pojavi na ovom području gdje nikome ni marku nisam dužan, jer nikada nisam a i nema potrebe da bilo šta uzimam na veresiju, kaže, za naš portal, Iriškić.

Ninko ĐURIĆ

Povezana vijest: