Nakon sahrane u Derventi šestoro zaraženih, više od 30 u izolaciji

Šest Dervenćana je, zasad, zaraženo korona virusom nakon nedavne sahrane majke jednog ovdašnjeg policajca, dok se, istovremeno, povećava broj od 30 ljudi pod zdravstvenim nadzorom  i u kućnoj izolaciji, koji su prisustvovali pogrebnom obredu, ručku, pa i  naknadnim izrazima saučešća.

Saznajemo da je zaražen i jedan mesar, čija je mesnica zatvorena.

U drugom odvojenom slučaju, novozaražena je i trgovkinja-kasirka u trgovačkom centru.

Nezvanično saznajemo da neki od onih koji nisu među oboljelim, ali su u kućnoj izolaciji, navodno su na istaknutim poslovnim i službenim pozicijama u Derventi.

Po derventskim kuloarima o ovom slučaju počelo je da se šuška kada se nakon sahrane majke, u pretprošli petak 22. maja, policajac nakon nekoliko dana pod temperaturom podvrgao testu, koji je pokazao prisustvo korona virusa.

Zaraza je ubrzo utvrđena i kod još četiri osobe sa sahrane i bliske ranije zaraženom.

Dodatna nevolja je bila i u tome što su, po starom srpskom običaju, mnogi dolazili naknadno da izraze saučešće ovoj poznatoj derventskoj porodici.

Jutrošnji izvještaj Epidemiološke službe Doma zdravlja Derventa pokazao je da je zaražena i šesta osoba sa sahrane.

- Riječ je o mlađoj ženskoj osobi, djevojci. Svi novooboljeli su zbrinuti u dobojskoj bolnici ili Domu učenika. Među oboljelim je i jedan mesar, čija je mesnica zatvorena, a njen rad je u nadležnosti inspekcija. Zaraza trgovkinje iz trgovačkog centa, prema našim saznanjima, nema veze sa slučajem sa sahrane - rekao je za portal MojaDerventa.info direktor Doma zdravlja Derventa dr Mirko Šaran.

On dodaje da je u toku testiranje rodbine i bliskih osoba zaraženih.

- Nastojaćemo da testiramo i sve prijavljene sa sahrane. Istovremeno, u ovom trenutku je više od 30 tih osoba stavljeno u kućnu izolaciju - kaže Šaran.

Ovaj slučaj serijske i grupne zaraze uznemirio je i unio zebnju među Dervenćane. Saznajemo da je posebno pojačan pritisak na ovdašnju Epidemiološku službu. Više poslodavaca nam je jutros saopštilo da su im se javili zabrinuti radnici, koji su prisustvovali sahrani ili na drugi način stupili u kontakt sa zaraženim, i da će zatražiti testiranje.

Problem je ovih dana bio u tome što je jedini epidemiolog otišao na godišnji odmor.

Čelni čovjek derventskog Doma zdravlja, međutim, tvrdi da je to pitanje riješeno i da nema mjesta uznemirenosti.

- Poslije nekoliko dana odsustva u Srbiji zbog neodložnih obaveza, epidemiolog je od jutros na svom radnom mjestu. Epidemiološka situacija je pod kontrolom i građani nemaju razloga za uznemirenost - uvjerava Šaran.

Šaran: Nema zaraženih u Domu zdravlja

Mirko Šaran za naš portal, demantuje neke informacije koje su „procurile u javnosti“, da je, navodno, prikrivena zaraza nekih od zaposlenih u ovoj ustanovi.

- Nije tačno da su korona virusom zaražena dva naša tehničara, koje smo, navodno, poslali na bolovanje. Tačno je da je većina naših radnika podvrgnuta kontroli i da testovi nisu pokazali da bilo ko od njih ima prisustvo koorna virusa. Tako da slučaja zaraženih u Domu zdravlja u Derventi, srećom, nema - kategoričan je u odgovoru na naše pitanje direktor Šaran.

Ninko ĐURIĆ

Tagovi: