Ne bacajte talog od kafe, može vam biti saveznik u domaćinstvu

Pospite talog kafe na prljavu površinu, zatim je četkicom dobro izribajte, a lako i brzo uklanja i tvrdokorne ostatke hrane.

Talog ovog crnog napitka odlično čisti i zagorjele lonce i ringle na šporetu. Samo ih nemojte koristiti na svjetlim granitnim ili mermernim pločama, jer njihova boja može da prodre u porozne površine.

Kafa je, vjerovali ili ne, i prirodni omekšivač mesa. Kuhinjska so, prirodne kiseline i enzimi iz kafe čine mišiće mesa mekšima, ali i pojačava ukus ove namirnice. Upotrebljenu mljevenu kafu pomješajte sa suvim začinima i nanesite na meso najmanje dva sata prije pripreme.

Talog od kafe prijaće i vašim biljkama jer je bogat azotom, ali sadrži i fosfor, kalijum, gvožđe, kalcijum i magnezijum - što ga čini jeftinim đubrivom za vrt. Da biste napravili domaće đubrivo za biljke, pomješajte talog kafe s drugim organskim materijama, kao što su pokošena trava, smeđe lišće, smeđe đubrivo ili slama.

Biljke koje dobro reaguju na talog od kafe su borovnica, kupus, soja, paradajz, kukuruz, ruže, kamelija, rododendroni i azaleja. Ali stručnjaci savjetuju da budete oprezni sa mladim sadnicama i sjemenom, jer previše kofeina može da im šteti.

nezavisne.com

Tagovi: