Sve se može: Nepokretna Turkinja slika pomoću usta

Narin Isik (52) iz turskog grada Jozgata otvorila je svoju drugu izložbu slika, iako slika koristeći samo usta jer je osoba s invaliditetom i ne može koristiti ni ruke ni noge.

Isikova slika tako što u ustima drži kist, a na svojim slikama, kojima privlači veliku pažnju javnosti, najviše koristi uljanu tehniku.

U svome gradu je otvorila izložbu koja se sastoji od 103 slike, a svečanom otvaranju su prisustvovali gradonačelnik Celal Kose, brojni gradski zvaničnici i građani.

Kose je u obraćanju istakao da je ovo vrlo vrijedna izložba slika, napominjući da je Isikova simbol upornosti i odlučnosti za mnoge ljude.

"Gospođa Narin je uradila nešto što većina nas ne bi mogli uraditi ni vlastitim rukama", kazao je Kose.

Direktor Agencije za rad i društvo Abdulah Neseli je kazao da je Isikova mnogima pokazala da nikada u životu ne treba odustajati od svojih ciljeva i želja.

Autorka slika je u obraćanju istakla da je na svojim slikama željela iznijeti svoj unutrašnji glas.

"Tijelo mi je potpuno paralizovano, ali mozak i duša su živi. Izložba se sastoji od 103 slike. Već 11 godina se bavim slikarstvom. Slikanje mi zaista donosi unutrašnji mir. Teško je slikati koristeći samo usta, ali to radim s velikom ljubavlju", kazala je ona.

Na kraju je poručila i drugim osobama koje su u sličnoj situaciji kao i ona da nikada ne odustaju od svojih ciljeva.

"Osobe s invaliditetom u svojim glavama mogu graditi svoj mir. Mogu izabrati neki cilj i fokusirati se na njega. Ne treba da govore, "zašto sam baš ja u ovom stanju", čovjek uvijek mora razmišljati da ide naprijed. Ja idem naprijed mislima, a ne tijelom", kazala je Isikova.