Niko neće obveznice “Niskogradnje”, emisija zaustavljena

 Kompanija “Niskogradnja” iz Laktaša u vlasništvu Ljubomira Ćubića privremeno je prekinula četvrtu emisiju obveznica, kroz koju je pokušala da prikupi tri miliona maraka.

U obavještenju za investitore oni navode da je došlo do novih okolnosti koje bi mogle uticati na odluku o kupovini hartija od vrijednosti.

Navodno, pojavio se problem sa nekretninama kojima je Ćubić garantovao urednu otplatu duga.

Nove okolnosti odnose se na proceduru upisa hipoteke na teritoriji Republike Srbije. Nakon otklanjanja navedenih okolnosti i potencijalne izmjene i dopune Jedinstvenog prospekta, javna ponuda obveznica će se nastaviti”, navodi se u obavještenju o prekidu. 

Inače, odluka o prekidu emisije donesena je samo nekoliko dana prije isteka roka za upis i uplatu, a to je bio 25 jul.

Podaci o trgovanju na Banjalučkoj berzi pokazuju potpunu nezainteresovanost investitora za obveznice “Niskogradnje”.

Naime, za skoro mjesec dana koliko je trajala ponuda prodate su samo 42 obveznice po osnovu kojih je prikupljeno 42.000 maraka.

Podsjećamo, da bi emisija bila uspješna potrebno je da se proda 60 odsto od 3.000 obveznica.

Plan je bio da dva miliona maraka bude iskorišteno za isplatu finansijskih obaveza, a preostali milion da se iskoristi za obrtna sredstva.

Dobro upućen sagovornik CAPITAL-a, ne isključuje mogućnost da je emisija prekinuta planski i svjesno.

Moguće je da se kupuje vrijeme dok se se ne pronađe investitor u državnim redovima, a to je do sada bila Investiciono – razvojna banka Republike Srpske. Očigledno je da osim njih niko ne želi te obveznice”, kazao je on.

Da podsjetimo, Ćubiću je ranije Republika Srpska, odnosno Investiciono – razvojna banka Republike Srpske kupovala obveznice i spašavala ga od finansijskog kolapsa.

Naime, u februaru 2021. godine, Ćubić je prvo od IRB-a dobio dva miliona maraka kako bi vratio dug biznismenu Miletu Radišiću koji mu je blokirao preduzeće, da bi zatim od “Niskogradnje” otkupila emisiju obveznica iz koje joj je taj novac vraćen.

Na taj način spasila ga je totalnog bankrota, jer mu je napravljen svojevrsni reprogram obaveza, piše CAPITAL.ba.

Tagovi: