Novcem građana se kupuju glasovi i zloupotrebljavaju se javne funkcije

U izbornim godinama se zloupotrebljavaju javni resursi, a ulaganja u infrastrukturu se predstavljaju kao stranačko dostignuće ili zasluge pojedinca. Ako se tome doda da većina stanovništva neće kritički sagledati informacije koje im se plasiraju posredstvom brojnih medija, imamo situaciju da nosioci vlasti, javnim novcem građana, kupuju glasove za izbore.

U izbornim godinama je sve drugačije. Tri puta se pokriva isti asfalt i šest puta se otvara isti most. To je zloupotreba javnih resursa i to možemo da vidimo u svakoj izbornoj godini.

Ovo je danas rekla izvršni direktor Transparency Internationala u BiH Ivana Korajlić u okviru radionice za mlade novinare „Lokalno i odgovorno – Bitno je koga biramo“ koju je organizovalo Udruženje za promotivnu podršku, informisanje i edukaciju „PROMO TIM“ uz pomoć Evropskog fonda za demokratiju.

„Svaka stranka kampanju za lokalne izbore gradi na nacionalističkom temelju. Nikoga ne interesuju tokom kampanje problemi lokalne zajednice. O tome niko ne govori. Potežu se vitalni i nacionalni interese, a realni problemi ostaju u sedmom planu“, kazala je Korajlić.

Ona dodaje da se u predizbornim kampanjama budžetskim sredstvima kupuju glasovi. Stranačke pare se izdvajaju, dodala je Korajlić, samo za kupovinu paketa tokom humanitarnih akcija i opet za kupovinu glasova.

„Preko javnih institucija se šalju stranačke poruke. Javni radovi, kao da su plaćeni iz njihovog džepa, političari ih predstavljaju kao svoj doprinos“, naglasila je Korajlić.

Ističe da mediji ne smiju favorizovati nikoga, ali sva istraživanja ukazuju da se dešava upravo suprotno.

„Sjetite se samo da je RTRS u kampanji Savez za promjene zvao „takozvani Savez za promjene“. To je diskvalifikacija političkih stranaka“, rekla je Korajlić.

Dodala je da posljednih godina ima pomaka u pogledu prepoznavanja zloupotreba javnih funkcija, ali u medijskom prostoru vlada rasulo i nema naznaka da će se nešto mijenjati. I sami mediji, dodaje ona, često griješe, pa slučajno ili namjerno, ne razdvajaju javne resurse, institucije i javne funkcije, od pojedinaca i partija.

Magistar ekonomije i koordinator za istraživanja i razvoj politika u Agenciji „EDA“ Aleksandar Draganić kazao je da se u politici sve dešava oko i zbog – para.

„Zbog para svi žele u vlast. Onima koji idu u vlast jedino je bitno ko kopa šljunak, ko kome daje koncesije. Pogledajte akcione planove lokalnih zajednica prije četiri godine i uporedite ih s onim što je urađeno do danas. Vidjećete da je urađeno izuzetno malo“, rekao je Draganić.

On smatra da je zbog toga po svaku cijenu bitno osvajati vlast, dok je, sa druge strane, malo onih koji žele da sjednu u načelničku fotelju da bi nešto i zaista uradili za svoje sugrađane i svoj grad, odnosno opštinu.

„Partikularni interesi imaju prednost u odnosu na ozbiljne projekte. Bijeljina je za poljoprivredu u izbornoj godini izdvojila milion i po maraka, iako Grad Bijeljina uopšte nije nadležna za poljoprivredu, nego je to nadležnost Vlade RS. U nadležnosti lokalnih zajednica su veterinarstvo i zaštita biljaka“, istakao je Draganić.

U vremenu informacijske prezasićenosti ne bi trebalo ići ni u jednu krajnost - niti se potpuno isključiti i biti neinformisan, niti „gutati“ sve redom - poručuje magistar komunikologije i viši asistent na Falkultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci Borislav Vukojević. Veoma je važno imati kritičko mišljenje i nastojati otkriti pozadinu informacija koje nam se plasiraju.

„Medijska pismenost je, u suštini, sposobnost da se informacije filtriraju i da se ispravno tumače“, rekao je Vukojević.

MojaBanjaluka.info