Obilježeno 20 godina folklornog ansambla “Prosvjeta”

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” Prnjavor povodom 20 godina od osnivanja folklornog ansambla u Prnjavoru uz prisustvo sveštenstva, zvanica, prijatelja i članova Društva upriličilo je Svečanu akademiju u velikoj sali Doma kulture. Dodijeljene su i srebrne plakete istaknutim članovima koji su ostavili trag u radu folklornog ansambla, kao i članovima koji su 15 godina i više članovi ovog društva. Društvo je dodijelilo  i tri povelje.

Trebalo bi mnogo riječi i mnogo vremena da se iskaže sve kroz šta je folklorni ansambl SPKD “Prosvjeta” iz Prnjavora prolazio u proteklih 20 godina. Usponi, stagnacija i ponovo uzdizanje nakon ratnih dešavanja. Ipak, iz ovog društva kažu da pamte samo lijepe trenutke. Trudili su se i uspjeli da postanu prepoznatljiv brend i ime, prepoznato kako u Prnjavoru, tako i šire. Osmijesi, sreća i ponos svih članova bili su prisutni tokom svečane akademije povodom 20 godina postojanja folklornog ansambla.

Na Svečanoj akademiji pozdravnu riječ održala je predsjednica opštinskog odbora Prosvjete Prnjavor Borka Pavlović koja se u kratkom izlaganju osvrnula na nastanak Prosvjete i njen smisao i značaj u društvu. Dodijeljene su i srebrne plakete istaknutim članovima koji su ostavili trag u radu folklornog ansambla, kao i članoivima koji su 15 godina i više članovi ovog društva.

Srebrne plakete dobili su: Bojan Šikora, Velinko Subić, Mile Кovjanić, Gospa Popović, Đorđe Đuraš, Zorana Marušić, Goran Кalaba, Milica Milinčić, Dragana Sever, Milica Miodanić, Željka Vračević, Predrag Damjanović, Bojan Ždrnja i Svjetlana Vidić.

Pored srebrnih plaketa dodijeljene su i zlatne plakete vođama folklornih sekcija i to: Dragani Ignjatić, Milanu Milanoviću, Bojanu Malbašiću i Nemanji Кajtezu.

Stotine koncerata je iza “Prosvjete”, brojna putovanja, nagrada i priznanja, a posjetioci su imali priliku da vide i izložbu nagrada, priznanja, diploma i zahvalnica koja je bila postavljena u holu Doma kulture.

“Ponosni smo na veliki broj članova, imamo dobar fondus narodnih nošnji, posjedujemo ili originalne nošnje ili replike za sve koreografije koje izvodimo”, rekao je Milišić.

Na svečanoj akademiji je prikazana i revija od 18 nošnji koje se nalaze u posjedu društva, a predstavila se i pjevačka grupa koja je rad obnovila prije nekoliko mjeseci. Predsjednik društva Borka Pavlović istakla je da je ovo bila prilika da se pojedincima oda priznanje za nesebičan rad i pomoć u razvoju folklornog ansambla

“Najveće priznanje, odnosno Zlatnu povelju društva dobio je Branko Milišić, a Plakete sa zlatnim grbom rukovodioci naših folklornih sekcija”, naglasila je Pavlovićeva.

Povelju sa srebrnim grbom dobio je direktor Doma kulture Prnjavor Petar Brković, dok je povelja za pokroviteljstvo dodijeljena opštini Prnjavor. SPKD “Prosvjeta” Prnjavor godišnji koncert na kojem će nastupiti svi ansambli održaće naredne subote.

 

Tagovi: