Obilježen Međunarodni dan OSI: Dnevni centar “Neven” preselio u privremene prostorije

Danas, 3. decembra se obilježava Međunardoni dan osoba sa invaliditetom. Povodom ovog značajnog datuma, posjetli smo Dnevni centar „Neven“ koji okuplja djecu sa poteškoćama u razvoju.

Dnevni centar „Neven“ ima 23 korisnika sa različitim stepenima poteškoća u razvoju, odsnostno stepenima invaliditeta, a u ovoj organizaciji zaposlena su četiri radnika, koji prvenstveno imaju ulogu socijalizacije i psihološkog razvoja. Od nedavno su preselili na novu lokaciju, jer se njihov stari kutak nalazi pored kovid odljeljenja u Prnjavoru, prenosi TV K3.

Kažu, osim trenutnog skučenog prostora u kome se privremeno nalaze, nemaju puno nedaća. Najbitije je da se djeca druže i da nisu zatvorena u četri zida. Navode da bi društvo generalno razumije probleme ove djece i njihovih korisnika, ali da ima prostora za pomak.

I dnevni centar „Neven“, ali i druga udruženja koja brinu o osobama sa invalidititetom, su prioritet opštine Prnjavor u zbrinjavanju ugroženih kategorija stanovništva, kaže načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš.

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, ombudsmani BiH saopštili su da u BiH i dalje postoje problemi u ostvarivanju prava osoba sa invaliditetom kao što su arhitektonske barijere, nepristupačnost javnom prevozu, što znatno otežava i ostvarivanje drugih prava. Ombudsmani su ukazali i na nedostatak informacija za osobe sa oštećenjima sluha, vida, intelektualnim ili fizičkim invaliditetom, zbog čega su uskraćeni za ključne informacije o prevenciji kovida 19.

Tagovi: