Šarović: Očekujemo povratak SDS-a u Prnjavoru, Prijedoru i Hercegovini

Optimisti smo i očekujemo da će novo i mlado rukovodstvo Opštinskog odbora Srpske demokratske stranke našu stranku ponovo vratiti za kormilo u prnjavorskoj opštini. Očekujemo da ćemo se u vlasti naći i nakon novembarskih izbora u Prijedoru. Očekujemo učešće u vlasti i u Hercegovini gdje ćemo se boriti da njeni resursi budu vraćeni na upravljanje Hercegovcima. Istovremeno ćemo sve učiniti da od narednih izbora Srbe u gradskom parlamentu Mostara uistinu predstavljaju legitimni Srbi.

Ovo je prilikom današnje posjete OO SDS-a u Prnjavoru izjavio lider te stranke Mirko Šarović.

- Došao sam u Prnjavor kako bih dao podršku mladima koji imaju jasnu ambiciju i plan da ponovo dovedu SDS na vlast u toj opštini. Vjerujem u njih, njihovu energiju i patriotizam. Budućnost cijele Republike Srpske je u rukama mladih. Ogroman je značaj Prnjavora za SDS kao sredine koja je iz naše stranke iznjedrila mnogo dobrih političara, naglasio je Šarović.

Predsjednik Izvršnog odbora prnjavorskog SDS-a Milan Aleksić istakao je značaj posjete i podrške nedavno izabranom rukovodstvu.

- Predsjedniku Šaroviću smo predstavili naš plan vođenja Prnjavora. Mi smo ljudi koji živimo u realnom vremenu, sa našim narodom i privrednicima. Ovo je tek početak, mnogo je posla pred nama - rekao je Aleksić poslije sastanka kojem su prisustvovali i funkcioneri ove stranke Milan Petrović i Nemanja Vasić.

Šarović se osvrnuo i na nedavni susret u Gacku sa predsjednikom i novopečenim političarem Rodoljubom Draškovićem kada su usaglasili stavove da „resursi Hercegovine treba da budu vraćeni na upravljanje Hercegovcima“.

- Hercegovina pet puta više daje za Republiku Srpsku nego što im se vraća. To je pljačka Hercegovine od strane republičke vlasti koja mora da se prekine. Oni zagovaraju tu vrstu centralizma samo da bi je mogli lakše pljačkati. Hercegovina je primjer kako u bogatstvu možete da budete siromašni. To su resursi Srpske svakako, ali o njima treba da brinu lokalne vlasti, jer će oni na taj način biti najbolji domaćini, kategoričan je Šarović.

On je izrazio i optimizam kada je riječ o situaciji u Prijedoru.

- Generalno smo svoju situaciju popravili u Prijedoru izbacivanjem SNSD-a iz vlasti u tom gradu. Zajedno sa DNS-om smo uspjeli da izbacimo SNSD iz parlamentarne, odnosno skupštinske većine. To je veliki uspjeh. Uslijedila je jedna vrsta potresa koja se odrazila na ukupne odnose između te dvije stranke. To je SNSD-ova čistka kadrova DNS. Cijenim da je to politički uspjeh. Prioritet je sada da objedinimo snage i da nakon slijedećih izbora, zajedno sa DNS-om, budemo na pobjedničkom postolju u gradu Prijedoru, optimista je Šarović.

Lider SDS-a je ocijenio da je i za Srbe veoma značajno da je, nakon 12 godina, pronađeno rješenje da se održe izbori i u Mostaru.

- To je važna šansa i za Srbe kao konstitutivni narod u BiH koji do sada, od završetka rata, nisu imali nikakvu izbornu šansu. U ovom gradu Srbi su jednostavno bili marginalizovani i zapostavljeni. Ovo je izuzetna šansa. Ali, tu je i velika zamka, pa se moramo dodatno zaštititi kako bismo uistinu dobili legitimne predstavnike Srba u tom gradu. Naime, opasnost je da se na listi HDZ, SDA ili nekih drugih stranaka nađu i „Srbi“ koji nisu legitimni predstavnici srpskog naroda. To moramo izbjeći i naći način kako da Srbi u Mostaru izaberu najbolje predstavnike, poručio je Šarović nakon sastanka u Prnjavoru.

N. ĐURIĆ

Tagovi: