Od pomora ribe do čistih računa

 Izlovom i prodajom oko 15 tona ribe iz prnjavorskog “Ribnjaka” u stečaju obezbijeđeno je skoro 45.000 maraka, a tim novcem isplaćene su dvije plate i doprinosi zaposlenima, dnevnice te troškovi stečajnog postupka za četiri mjeseca.

Istakla je to za “Glas Srpske” stečajna upravnica prnjavorskog “Ribnjaka” Nataša Kosić, koja će danas dužnost predati prvom stečajnom upravniku ovog preduzeća Radomiru Predojeviću, koji se na to mjesto vraća nakon što je Viši privredni sud u Banjaluci uvažio njegovu žalbu.

Kosićeva, koja je bila četvrti stečajni upravnik u “Ribnjaku”, došla je na tu poziciju ljetos, nakon uginuća ogromne količine ribe. Za kratko vrijeme ona je preduzela sve neophodne korake da bi kanali bili očišćeni i “Ribnjak” doveden u iole dobro stanje.

- “Ribnjak” je doveden u uredno stanje, vodi se evidencija o ribi. U zimovnicima ima još nešto izlovljene ribe koja nije prodata, a još tri ribnjaka su pripremljena za izlov. Novi stečajni upravnik može bez problema nastaviti sa izlovom i prodajom ribe koja je ostala. Mlađ koju smo izlovili prebacili smo u jedan ribnjak. Riječ je o sasvim solidnoj količini s kojom se može nastaviti proizvodnja - istakla je Kosićeva.

Naglasila je da je preduzeće trenutno u takvom stanju da se nesmetano može nastaviti poslovanje i proizvodnja u narednih nekoliko godina.

Predojević je rekao za “Glas” da će danas sagledati situaciju u “Ribnjaku”, aktivnosti koje su sprovedene i u kakvom je stanju preduzeće te na osnovu toga kreirati dalje korake.

- Cilj će svakako biti da “Ribnjak” dovedemo u likvidno stanje. Već u subotu zakazaću prvi radni sastanak sa zaposlenima da bismo napravili analizu svega i odlučili u kojem pravcu ćemo dalje. S obzirom na to da je riječ o značajnom dobru ove opštine, od opšteg interesa, u fokusu treba biti poboljšanje stanja u “Ribnjaku” do konačne prodaje - rekao je Predojević, naglasivši da je neophodno sačuvati postojeći riblji fond, hraniti ribu i ne dozvoliti da se ponovi katastrofa kakva se dogodila ovog ljeta.

Prnjavorski “Ribnjak” dospio je u žižu javnosti u julu ove godine nakon što se pojavila informacija da je uginulo više od pet tona ribe te da Prnjavoru, ali i okolnim lokalnim zajednicama, prijeti ekološka katastrofa ukoliko ptice i divljač počnu da raznose uginulu ribu.

Kupci

Nataša Kosić je istakla da su do sada izlovljenu ribu prodavali starim kupcima. Naglasila je da riba nije hranjena dvije godine te da zbog toga nije ni zadovoljavajućeg kvaliteta, ali da su kupci zadovoljni.

(Glas Srpske)

Tagovi: