Odluka o modelu organizacije nastave u Srpskoj u ponedjeljak

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u ponedjeljak, 17. avgusta, predložiće Vladi Republike Srpske model organizacije nastave u osnovnim i srednjim školama u školskoj 2020/2021. godini, koja bi trebalo da počne 1. septembra, rečeno je u ovom ministarstvu.

Opredjeljenje Ministarstva prosvjete i kulture i Republičkog pedagoškog zavoda jeste da se nastava za učenike osnovnih i srednjih škola organizuje u školskim učionicama, ali uz obavezno pridržavanje svih epidemoloških mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, istakli su u Ministarstvu.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je neposredni kontakt između nastavnika i učenika, kao i među vršnjacima, veoma važan u segmentu socijalizacije učenika, ali i u sticanju znanja uz primjenu metodike u samom procesu izvođenja nastave.

"Prema našim saznanjima, i zemlje iz okruženja, ali i Evrope, zagovoraju i primijeniće model vraćanja učenika u školske klupe uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera", naglasila je Trivićeva.

Prijedlog modela organizacije nastave u Republici Srpskoj u školskoj 2020/2021. godini, Ministarstvo prosvjete i kulture je pripremalo u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske.

Veći dio nastave u drugom polugodištu školske 2019/2020. odvijao se po modelu nastave na daljinu, zbog pandemije virusa korona.