Odzvonilo praksi izdavanja stanova na crno?

Od 300 građana koje su inspektori lani kontrolisali zbog nelegalnog iznajmljivanja nekretnina po principu „stan na dan“, čak 80 odsto se registrovalo za obavljanje ove djelatnosti.

Ostali su uklonili svoje ponude sa oglasa ili im je izrečena mjera zabrane njenog obavljanja, jer u predviđenom roku nisu regulisali svoj status.

Broj građana koji su u pomenutom periodu ozakonili izdavanje svojih stanova značajno je veći, s obzirom na to da mnogi nisu čekali dolazak inspektora već su samostalno pokrenuli proceduru legalizacije. Razlog je to što im varijanta iznajmljivanja „stan na dan“ donosi dobru zaradu, a cijene se kreću od 20 do 100 KM, koliko košta dnevno izdavanje luksuzih stanova u većim gradovima u RS.

Iz Inspektorata RS poručuju da se kontrole sprovode na način da inspekcija službenim putem kontaktira fizička lica koja se oglašavaju kao pružaoci usluga.

Cilj inspekcije nije kažnjavanje, već registracija i legalizacija subjekata – kaže za Srpskainfo načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću Dušanka Makivić.

lg.php?bannerid=0&campaignid=0&zoneid=177&loc=https%3A%2F%2Fsrpskainfo.com%2Fjedni odustaju drugi se registruju odzvonilo praksi izdavanja stanova na crno%2F&referer=https%3A%2F%2Fsrpskainfo - Odzvonilo praksi izdavanja stanova na crno?Ona podsjeća da je 2017. objavljen novi Zakon o ugostiteljstvu, kojim je propisano da fizičko lice može da obavlja ugostiteljske usluge smještaja u apartmanu, kući za odmor i sobi za iznajmljivanje, bez registracije kod nadležnog organa jedinice lokalne samouprave, piše EuroBlic.

Može, ali pod uslovom da zaključi ugovor o pružanju usluga sa turističkom organizacijom, turističkom agencijom ili drugim pravnim licem koje obavlja ugostiteljsku ili turističku djelatnost kao pretežnu delatnost, te taj ugovor dostavi APIF-u radi evidentiranja – naglašava Makivićeva.

Kontrole pojačane od 2018.

U Inspektoratu RS naglašavaju da je, prema podacima dostavljenim od strane Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, nakon pojačanih kontrola koje u praksi traju od kraja 2017. i početka 2018. godine, značajno povećan broj novoregistrovanih subjekata.

Taj broj je, prema njihovim evidencijama, dostigao preko 870 osoba sa različitim brojem ležajeva – naglašava Makivićeva.