Kako je lažni humanitarac Crvenog krsta pokrao 80-godišnju Dervenćanku

Da građani, uporedo sa borbom protiv virusa korona, trebaju itekako da budu na oprezu kao olaka meta beskurpuloznih i bezdušnih prevaranata, upozorava i slučaj pokradene 80-godišnje starice iz Dervente.

- Došao sam kao humanitarac, ispred Crvenog krsta, da vam udijelim novčanu pomoć! Doći ću sa novcem odmah, ali sada je neophodno da vas prvo registrujem, odnosno fotografišem i uzmem vaše lične podatke.

Ovim riječima, kako saznaje naš portal, nepoznati muškarac, stekao je povjerenje prostodušne ali i lakovjerne 80-godišnje Dervenćanke, kojoj će potom pokupiti sav novac iz novčanika.

Naš izvori navodi da je vjerovatno žrtva tipovana, tačnije, da je prevejani prevarant bio upoznat da je 80-godišnja žena sama.

- Pružila mu je iz novčanika dokumente da navodno zabilježi njene lične podatke radi registracije za dodjelu novčane pomoći Crvenog krsta. Na njegovu molbu da mu još nešto donese, prevarant je iskoristio priliku kada se starica udaljila u drugu prostoriju, i ispraznio joj novčanik, kazuje naš izvor.

Nepoznati prevarant se zahvalio pokradenoj starici, obećavši da će se uskoro vratiti sa novčanom pomoći.

- Tek po njegovom odlasku šokirana žena je uočila da je ostala i bez svog novca, pa je prevaru prijavila derventskoj policiji, saznajemo od našeg izvora.

Prevara je Policijskoj stanici Derventa prijavljena u ponedjeljak 13. aprila.

- Tog istog dana, u jutarnjim časovima, do porodične kuće oštećenog lica na području opštine Derventa, došlo je nepoznato muško lice koje se predstavilo da u ime Crvenog krsta dijeli novčanu pomoć, nakon čega je iskoristivši nepažnju oštećene, iz novčanika otuđilo novac a potom se udaljilo u nepoznatom pravcu, saopšteno je danas iz Policijske uprave Doboj.

Iz policije ističu da je u toku rad na rasvjetljavanju ovog, kako se barem zasad kvalifikuje, krivičnog djela teške krađe.

Policija apeluje, budite oprezni!

Dobojska Policijska uprava uputila je apel građanima da budu oprezni.

- Nepoznata lica ne puštajte u stanove, kuće i u blizinu svojih imanja. Prilikom svakog kontakta sa nepoznatim licima koja se predstave da pružaju pomoć tokom vanredne situacije izazvane novim virusom korona, od istih tražite lična dokumenta radi identifikacije i sprečavanja ili otkrivanja potencijalnih prevara, upozoravaju iz Policijske uprave Doboj.

N. ĐURIĆ