Otišli da zarade u Njemačku, jedva se vratili

Dvojica Zeničana radili u Njemačkoj mjesec i po dana, a firma im ostala dužna po 2.000 evra. Odlučili su da se vrate, ali nisu imali novca za kartu. Ambasada BiH im preporučila da "stopiraju do Zenice"

"Otišli smo da zaradimo, da dostojno prehranimo porodice, ali u Njemačkoj smo bili i gladni i žedni. U Bosnu se vraćamo prevareni, bez marke", ispričali su za "Dnevni Avaz" Zeničani Muamer Muračević i Delmin Omeragić.

Firma iz Zagreba poslala ih je na rad u "obećanu zemlju". Radili su mjesec i po i za to nisu plaćeni.

Kako kažu, ostali su im dužni po 2.000 evra.

"Ima još kolega koji su prevareni. Oko petnaestak ljudi je dovedeno na ivicu propasti, iako su pošteno radili", rekao je Muračević.

Kad su htjeli da se vrate u Zenicu naišli su na još veće probleme. Nisu imali ni za kartu nazad, pa su ostali očajni i iscrpljeni u tuđoj zemlji.

Kontaktirali su nekoliko puta vlasnika firme, ali im je rečeno da je umro.

"To nam je rekao njegov sin, koji tvrdi da nema veze sa firmom, iako u Privrednom registru Hrvatske, on pored oca vlasnika, stoji kao jedini zastupnik. Rekli smo mu da nemamo novca da se vratimo. Više nam se nije javljao", rekao je "Avazu" Muračević.

Posudili su novac od jednog čovjeka iz Mrkonjić Grada kojeg su upoznali u Njemačkoj i kupili karte do Zagreba. Ponovo su se razočarali u Ambasadi BiH u Hrvatskoj kojoj su se obratili za pomoć.

"Ispričali smo šta nam se desilo, rekli da smo gladni i da nemamo novca da se vratimo u BiH. Rekli su nam da nam ne mogu pomoći i da 'pokušamo stopirati do Zenice'", ispričao je Muračević, dodavši da su naišli na dobrog vozača koji im je dao karte na povjerenje.

Tagovi: