Ovo je idealna temperatura za kvalitetan san

Postoji čitava nauka iza moći temperature na kvalitet, kvantitet i navike našeg sna. San je važan jer je to vrijeme kada se tijelo obnavlja i oporavlja.

Preporuke za temperaturu za spavanje mogu malo da variraju, ali opšte pravilo je da je 19 stepeni savršeno mjesto za podešavanje termostata za optimalan san.

Ako ne možete da održavate svoj dom na toj temperaturi ili ako je 19 stepeni previše hladno za Evas predlaže se da termostat održavate između 19 i 22 stepena.

Podešavanje temperature negdje u opsegu od 19 do 22 stepena pomaže u stvaranju odgovarajućeg okruženja za spavanje zajedno sa obrascima naše osnovne tjelesne temperature.

- Ovaj opseg je idealan jer varijacije u našoj osnovnoj tjelesnoj temperaturi, koja je regulisana cirkadijalnim ritmom našeg tijela, opadaju uveče i poklapaju se sa lučenjem melatonina u našem mozgu - objašnjava dr Afolabi-Braun, piše Real Simple.

- Hladno okruženje u sobi dodatno promoviše ovaj pad temperature i poboljšava kvalitet našeg sna. Kako padne mrak, naše tijelo počinje da proizvodi melatonin, hormon koji igra veliku ulogu u regulaciji sna. Kako se melatonin proizvodi, on signalizira našem mozgu da je vrijeme za spavanje. Hladnije okruženje za spavanje zapravo promoviše veću proizvodnju melatonina, podstičući mirniji san - ističe doktor.

(b92)

 

nezavisne.com

Tagovi: