Počinje manifestacija “Prnjavor u kolu”

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) “Prosvjeta” iz Prnjavora ovog vikenda organizuje manifestaciju “Prnjavor u kolu”, čiji je cilj očuvanje narodnog kola kao kulturne baštine srpskog naroda.

Manifestacija će biti održana u velikoj sali Doma kulture danas od 16.00 do 18.00 časova, a sutra od 15.00 do 17.00 časova.

U okviru ove manifestacije oba dana od 17 .00 do 20.30 časova u prostorijama “Mala Evropa” biće upriličena i radionica tradicionalnog veza.

Predsjednik “Prosvjete” Borka Pavlović rekla je da će se raditi tradicionalni vez – pokrstica, zmijanjski vez, vez koji se radi na nošnji.

- Ovu radionicu će predvoditi žene koje za nas rade nošnje – pojasnila je Pavlovićeva.

Ona je napomenula da im je obaveza, prema statutu, da čuvaju kulturnu baštinu, pa se rodila ideja da pozovu ljude da nauče da igraju najrasprostranjenija kola.

Oni koji dođu mogu da kažu koju igru žele da nauče i to ćemo im omogućiti. Sugrađanima nije potrebna nošnja nego samo dobro raspoloženje i volja da nauče igrati – istakla je Pavlovićeva.

Kod učenja novih ili ispravljanja već možda pogrešno naučenih koraka Prnjavorčanima će na raspolaganju biti umjetnički rukovodioci svih “Prosvjetinih” sekcija.

Manifestacija “Prnjavor u kolu” biće održana pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.