"Pokisli fijasko" za vlast i opoziciju u Srpskoj

Predstavnici vlasti i najvećeg dijela opozicije u Republici Srpskoj prethodnih dana naprosto su se utrkivali u tome ko će dati snažniju podršku predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i mitingu njegovih pristalica koji je u petak održan u Beogradu.

Verbalne poruke podrške i divljenja, koje su danima uoči navedenog mitinga stizale na Vučićevu adresu iz skoro svih relevantnih političkih partija u Srpskoj, doživjele su kulminaciju ličnim odlaskom lidera stranaka iz vlasti i opozicije na beogradski skup.

Posebnu čast da se obrati okupljenim pristalicama predsjednika Srbije imao je lider SNSD i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je uz podršku Vučiću ispalio i salvu prozivki na račun aktuelne opozicije u Srbiji.

Predsjednica novoformiranog Narodnog fronta, Jelena Trivić, doduše, nije imala status kakav je dodijeljen Dodiku, pa nije za govornicom dobila priliku da podrži Vučića, ali je zato danima prije, a i poslije mitinga u saopštenjima javno pokazivala odanost politici predsjednika Srbije. Na isti način kao i lideri brojnih drugih stranaka iz vlasti i opozicije u Republici Srpskoj.

Komentarišući prisustvo političkih lidera iz Srpske na mitingu pristalica vlasti u Srbiji, kao i eventualnu korist koju su ovdašnji žestoki politički protivnici mogli da „izvuku“ pružajući javnu podršku Vučiću, politički analitičar Tanja Topić smatra da je ostvarena korist „ravna nuli“.

– Prisustvovanje mitingu koji je u petak održan u Beogradu nije donio bilo kakvu političku korist ni predstavnicima vlasti, kao ni predstavnicima opozicije u Republici Srpskoj. Oni su, na neki način, morali da prisustvuju tom skupu po nalogu Aleksandra Vučića, koji je time želio da pokaže svu svoju moć i koliko ljudi može da okupi, što se na kraju pokazalo ne tako uspješnim s obzirom na očekivanja i najave. Bila je to, ipak, jedna vrsta pokislog fijaska – kaže Topićeva za Srpskinfo.

Dodaje da kada bi se, ipak, morala napraviti precizna procjena kome je odlazak na Vučićev miting bio „manje neprijatan“, onda je to, prema njenim riječima, lider SNSD Milorad Dodik.

– Mislim da opozicija nije računala s tim da će ići u Beograd da podržava Aleksandra Vučića, a da će na tom mitingu morati da sluša s govornice i Milorada Dodika. Mislim da im je to bio šamar koji su dobili od Vučića i da ih je on na taj način sve iskoristio za svoje lične potrebe – smatra Topićeva.

Osim skromnog političkog efekta na popravljanju vlastitog rejtinga kod birača u Republici Srpskoj, Tanja Topić tvrdi da odlazak političara iz Republike Srpske na političke mitinge u Srbiji „nisu najjasniji većini običnog svijeta u Srpskoj“.

– Sigurna sam da je dobar dio naših građana postavio pitanje šta ima da traže politički akteri iz Srpske na jednom takvom događaju u Srbiji. Oni bi, valjda, trebalo da se bave nama, da rješavaju probleme kojih ovdje imamo na pretek, a ne da budu dio političkog igrokaza u susjednoj državi – kaže Topićeva.

srpskainfo.com

Tagovi: