Pola miliona djevojčica u svijetu u opasnosti od prisilnog braka usljed pandemije

Pandemija je ove godine dovela u opasnost još pola miliona djevojčica na prisilno stupanje u brak, unazadivši 25 godina napretka u kojem je stopa dječijih brakova konstantno opadala, pokazuje novi izvještaj dobrotvorne organizacije Save the Children.

Prije izbijanja pandemije 12 miliona djevojčica prisilno je stupalo u brak svake godine, a sada aktivisti upozoravaju da bi dodatnih 2,5 miliona djevojčica moglo biti izloženo riziku stupanja u prisilni brak u narednih pet godina, prenosi CNN.

S obzirom na činjenicu da će u ovoj godini do 117 miliona djece "propasti" u siromaštvo, mnogi će se suočiti s pritiskom da rade kako bi doprinosili svojim domaćinstvima.

"Usljed pandemije djevojčice u pojedinim zemljama su prisiljene napustiti škole kako bi pomagale roditeljima, a kako je pandemija dovela do zatvaranja škola, mnoge od njih se vjerovatno nikada i neće vratiti školovanju", kazala je Inger Ashing, izvršna direktorica Save the Children International.

Posebno je teška situacija u afričkim i azijskim zemljama gdje su djevojčice pod sve većim pritiskom za rad i prisilni brak, dok je trudnicama zabranjeno da pohađaju školu. Djevojčice koje žive u zemljama koje su pogođene humanitarnim krizama, ratovima, poplavama i potresima, u najvećoj mjeri su prisiljene na stupanje u brak, navodi se u izvještaju. Podaci Save the Children pokazuju da se povećava i broj dječijih brakova među migrantskom populacijom.

Ashing upozorava da djevojčice stupaju u brak čak prije 15. godine.