Političari jedva dočekali početak škole: Predizborna kampanja ponovo u znaku zloupotrebe ranjivih kategorija (FOTO)

Prvi dan škole, posjete porodilištu, višečlanim porodicama, osobama sa invaliditetom, starijim osobama ili bilo kojoj drugoj ranjivoj kategoriji brojni funkcioneri iskoriste kako bi "pobrali" simpatije, pri tome dijeleći fotografije na društvenim mrežama i ne vodeći računa o pravima svakog čovjeka, a pogotovo ranjivih kategorija.

Prije nekoliko dana počela je školska godina. Nastava je organizovana na način kako bi se djeca maksimalno zaštitila od virusa korona. Razdvojeni su najbolji prijatelji, nema više drugova iz školske klupe. Roditeljima je strogo zabranjen ulazak u školu, a đacima izlazak iz učionice. Nastavnici, koji su i do sada bili pod pritiskom zbog velikog broja djece i obimnog gradiva, sada su dobili "zadatak" da prikupljaju potvrde, kupuju umjesto djece mjesečne karte, i obavljaju sve ono što su do sada u školi radila djeca i roditelji...

Sve te mjere očigledno ne vrijede za one koji bi trebali i da nadgledaju kako se sprovode. Funkcioneri su, čini se, jedva dočekali da počne škola, pa da uđu unutra i sa djecom se fotografišu, pri tome ne poštujući mjere, a neki do te mjere ne vodeći računa o zdravlju djece i zaposlenih u školi, jer nisu ni maske stavili..

 

"Ovo su očigledni primjeri zloupotreba ranjivih kategorija stanovništva u predizborne svrhe, posebno kada govorimo i o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, gdje se radi i o potencijalnom ugrožavanju zdravlja djece i ostalih. Nažalost, svjedoci smo da su primjeri nepoštivanja zakona i mjera od strane upravo onih koji su zaduženi za njihovo sprovođenje brojniji iz dana u dan, gdje propisi očigledno ne važe za sve, ali i toga da je ovakva situacija prisutna odavno i da pred svake izbore imamo zloupotrebu djece, starijih, bolesnih i ostalih ranijvih kategorija u kampanji. Od primjera direktne raspodjele sredstava ranjivim kategorijama, predstavljajući to kao ličnu donaciju određenih kandidata, pa do ovakvih korištenja javnih ustanova (bolnice, škole) koristeći svaku priliku za kupovinu podrške i predizbornu promociju", rekla je izvršna direktorica Transparency International BiH Ivana Korajlić.

Ona je dodala da upravo iz tog razloga TI BiH prati proces praćenja zloupotreba javnih funkcija i resursa u toku predizborne kampanje za lokalne izbore 2020. godine, gdje bilježi, dokumentuje i analizira veći broj neregularnosti u toku kampanje za predstojeće izbore.

"Tamo gdje postoji zakonski osnov TI BiH prosljeđuje prijave nadležnima u cilju procesuiranja odgovornih za kršenje propisa i zloupotrebe, međutim u velikom broju slučajeva ovakve zloupotrebe nisu definisane zakonom ili ih nadlezni ne smatyraju spornom praksom. Stoga ce svi zabilježeni slučajevi služiti kao platforma za zagovaranja poboljšanja zakonskog okvira koji definiše način sprovođenja izbornih kampanja imajući u vidu zloupotrebu javnih funkcija i resursa", rekla je Korajlićeva.

MojČelinac.info