Pometnja u Modriči: Nastavnik odbija nositi masku, udaljen sa nastave

Slaviša Spasojević nastavnik matematike i fizike u OŠ Sveti Sava danas je udaljen sa nastave zbog nepoštovanja mjere nošenje maske u zatvorenom prostoru.

Ovo je portalu MojaModrica.info potvrdio Zlatko Lazić, vd direktora škole.

Lazić kaže da se sa ovakvim ponašanjem nije susreo nikad i da je na sve moguće načine pokušao da riješi ovu situaciju, međutim Slaviša čvrsto stoji pri svojoj odluci o nenošenju maske.

"Nastavnik Slaviša Spasojević već treći dan odbija da nosi masku u učionici. Prvi dan škole smo odmah obavili razgovor od dva i po sata pokušavajući da urazumimo kolegu da se pridržava preporuka ali bezuspješno. Danas, nakon dvije usmene opomene, napisao sam i pismenu opomenu nastavniku nakon čega je isti udaljen sa nastave, a mi smo obezbijedili adekvatnu zamjenu. Za sutra je Slaviša takođe najavio da će doći na posao, ali da opet neće nositi masku" rekao je Lazić koji dodaje da su slučaj prijavili i sanitarnom inspektoru kako bi što prije razriješili ovaj slučaj.

Podsjećamo, Slaviša Spasojević je na svom Fejsbuk profilu prethodna dva dana objavljivao informacije o tome kako je maska “obilježje pokornosti i brnja”, te da ostaje pri svom stavu da istu ne nosi.

Pisao je i da razmišlja o tome da masku napravi od vreće krompira ili ribarske mreže da se našali sa onima koji je nose. U jednoj od svojih objava pomenuo je da je njegovoj raspravi sa direktorom prisustvovala i policija koju smo mi i kontaktirali.

S obzirom da je, kako je Slaviša napisao na svom profilu, prvi dan reagovala i Policija, kontaktirali smo Policijsku upravu Doboj. Oni kažu da nisu postupali po ovom slučaju jer i nije njihova nadležnost.

 

Драга моја браћо и сестре у Господу нашем Исусу Христу, који сте ми у ова последња 24 часа исказали велику и несебичну...

Posted by Славиша Спасојевић on Thursday, September 3, 2020

"Policajci su bili u blizini škole povodom njihove akcije "Zaštitimo djecu u sobraćaju" u trenutku kada su se nastavnik i direktor škole raspravljali oko nošenje maske. Nastavnik je upitao policajce da mu oni objasne zbog čega je dužan nositi masku, ali nije bilo nikakvog postupanja sa njihove strane" rekli su u PU Doboj.

Cijeli ovaj slučaj izazvao je polemiku kako na društvenim mrežama, tako i na ulicama grada.

Iako na društvenim mrežama ovaj nastavnik dobija ogromnu podršku kako iz Modriče, tako iz cijele BiH, ali i Srbije, situacija na terenu je potpuno drugačija. U razgovoru sa mnogobrojnim roditeljima čija djeca pohađaju nastavu u OŠ "Sveti Sava" saznajemo da niko od njih ne odobrava ovakvo ponašanje i smataraju da se mnjere moraju poštovati. Oni kažu da ne ulaze u lična ubjeđenja nastavnika ali smatraju da se ovakvim potezima ne daje dobar primjer učenicima.

"Ne podržavam bilo kakav oblik samovolje nastavnika, već smatram da se svi trebamo držati preporuka koje je struka propisala. Ne ulazim u lični stav nastavnika ali ipak smatram da on obavlja jednu važnu funkciju u javnoj ustanovi i da baš zbog toga treba da se pridržava svih propisa i preporuka. Evo iskreno ja vjerujem u koronu i bojim se, bojim se za svoje dijete. Šta ukoliko nastavnik prenese mom djetetu virus? Ko će odgovarati? Razumijem i da je jako teško raditi pod maskom, a čak razumijem i to da svi imamo pravo da u nešto vjerujemo ili ne vjerujemo i baša zato i ja očekujem razumjevanje za moj lični strah od bolesti", rekao je jedan od roditelja u OŠ "Sveti Sava" koji je želio ostati anoniman.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da je nošenje zaštitnih maski učenika i svih zaposlenih u školama jedna je od preventivnih mjera zaštite i očuvanja njihovog zdravlja, u skladu sa navedenim preporukama.

"Napominjemo da je Vlada Republike Srpske, zaključkom sa 13. posebne sjednice, održane 17.08.2020. godine, odredila da mjere zaštite učenika i nastavnika u školama se sprovode u skladu sa navedenim preporukama te naložila direktorima osnovnih i srednjih škola, te đačkih domova u Republici Srpskoj da sprovode sve mjere bezjednosti za zaštitu zdravlja učenika i nastavnika u školi, u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast osnovnog i srednjeg obrazovanja i učeničkog standarda i u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske", kažu u Ministarstvu.

Kako dodaju, prema informacijama koje im je dostavilo rukovodstvo Osnovne škole „Sveti Sava“ Modriča, ova škola je novu školsku 2020/21. godinu započela u skladu sa Planom organizovanja rada osnovnih i srednjih škola i đačkih domova za vrijeme trajanja pandemije virusa korona i preporukama Instituta za javno zdravstvo.

Učenici i roditelji se pridržavaju svih preporuka i mjera, kao i nastavno i pomoćno osoblje.

"Potvrđeno je da jedan nastavnik predmetne nastave u područnim odjeljenjima Vranjak i Koprivna odbija da nosi zaštitnu masku i, s obzirom na nepoštivanje propisane obaveze, rukovodstvo škole je dužno da sprovede proceduru utvrđivanja odgovornosti i daljeg postupanja u skladu sa Zakonom propisanim postupkom kod povrede radne obaveze nastavnika", navode u resornom Ministarstvu.

Dajana ILIĆ

Tagovi: