Potpisan memorandum Vlade RS i BORS-a, od 1. oktobra jedinstveni dodatak

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Radan Ostojić potpisali su danas u Banjoj Luci Memorandum o saradnji Vlade Republike Srpske i BORS-a.

Egić je rekao novinarima da se nakon potpisivanja ovog dokumenta kreće sa njegovom realizacijom, ističući da je Vlada Srpske usvojila uredbu kojom je predviđeno da demobilisani borci Vojske Republike Srpske od 1. oktobra moći da ostvare prava na jedinstveni mjesečni borački dodatak.

On je pojasnio da svi kategorisani borci mogu ostvariti pravo na jedinstveni mjesečni borački dodatak u iznosu od 2,20 KM po mjesecu učešća u zoni borbenih dejstava, dok će od Nove godine to iznositi tri KM, za šta je u budžetu Srpske obezbijeđeno dodatnih 150 miliona KM.

Egić je rekao da će resorno ministarstvo u narednom periodu i dalje raditi na poboljšanju statusa borca Vojske Republike Srpske.

Ostojić je istakao da je potpisivanjem ovog memoranduma stavljena tačka na jedno poglavlje koje je započeto pregovorima između BORS-a, resornog ministarstva, premijera i predsjednika Republike Srpske krajem avgusta prošle godine.

On je rekao da će pravo na jedinstveni mjesečni borački dodatak ostvariti 194.000 kategorisanih boraca u Republici Srpskoj sa oko 6,4 miliona mjeseci učešća u zoni borbenih dejstava.

Ostojić je podsjetio da je dosadašnje izdvajanje za mjesečni borački dodatak iznosilo 81 milion KM, a prema postignutom Memorandumu ovaj iznos bi trebao da bude 230 miliona KM.

On je rekao da je BORS za ovu godinu iz budžeta Republike Srpske uspio da obezbijedi 51 milion KM više sredstava za boračke kategorije u odnosu na lani, ističući da je pored toga kabinet predsjednika Republike Srpske izdvojio pola miliona KM za pomoć licima koja se procesuiraju.

Ostojić je naveo da će se preko Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i pomoć u zapošljavanju ratnih vojnih invalida obezbijediti 200.000 KM, a preko resornog ministarstva niz jednokratnih novčanih pomoći.

On je rekao da će dodatnih 150 miliona KM biti predviđeno u budžetu Republike Srpske u odnosu na ovogodišnji budžet, ističući da bi budžet boračko-invalidske zaštite za socijalna davanja trebao da iznosi oko 430 miliona KM.

Memorandum je plod jednogodišnjeg rada tokom kojeg je odrađeno niz tehničkih poslova u smislu prikupljanja podataka i stvaranja formalnopravnih uslova za njegovu realizaciju u pogledu obezbjeđivanja finansijskih sredstava - istakao je Ostojić.

On je rekao da se epilog dosadašnjeg rada i rezultati BORS-a ogledaju u činjenici da su prošle godine u odnosu na planirana sredstva u budžetu Srpske za boračke kategorije uspjeli da dođu do još skoro 100 miliona KM.

Ostojić je naveo da je BORS uspio i da preko Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica obezbijedi 200.000 KM za pomoć ljudima koji se procesuiraju, 100.000 KM pomoći ljudima koji se nalaze na izdržavanju kazne za navodno počinjene ratne zločine.

Ovu godinu započeli smo sa 13,5 odsto povećanja svih boračkih prava ili u iznosu od 31 milion KM, a realizacijom ovog memoranduma do kraja godine trebalo bi da se obezbijedi još 23,5 miliona KM - istakao je Ostojić.

On je rekao da će BORS u narednom periodu više pažnje posvetiti zapošljavanju djece poginulih boraca i potpunom stambenom zbrinjavanju boračkih kategorija, prenose mediji.

banjaluka.net

Tagovi: