Poznati GQ među čuda svijeta uvrstio jugoslovenske simbole

„Kako su ovi prijeteći tornjevi sirovog betona, prije nekoliko godina smatrani najružnijima na svijetu, ponovno postali zanimljivi i utiecajni“, riječi su kojima magazin GQ započinje svoj članak o „devet brutalističkih čuda svijeta arhitekture“. A među njima su i jugoslavenska čuda – spomenici komunizmu koji su od kraja Drugog svjetskog rata do devedesetih godina prošlog vijeka nicali širom nekadašnje države.

„Ovi spomenici kasnog sovjetskog doba, od kojih su neki izgrađeni u znak sjećanja na borbu jugoslavenskog naroda protiv okupacije Sila Osovine tokom Drugog svjetskog rata, danas su posebno privlačni. Monumentalne strukture stoje kao sjećanje i simboli jedinstva te nacije. Danas se uglavnom cijene zbog nevjerovatnih kiparskih sposobnosti iskazanih na njima. Nazovite to brutalnošću kao ludošću. Stotine ih je razbacanih po prirodi, a u drugoj polovini 20. vijeka dizajnirali su ih različiti arhitekti. Dok su neke veličine zgrada, druge su visoke tek koliko i čovjek“, piše GQ.

U članku su fotografije Doline heroja kod Tjentišta i spomenika palim partizanskim borcima u bici na Sutjesci, Spomenik hrabrosti u Ostri nedaleko od Čačka te spomenik u spomen-parku Popina u Srbiji.

Brutalizam je stil u modernoj arhitekturi koji je cvjetao od 1954. do 1970. godine. Naziv je dobio iz francuske riječi „beton brut“ koja označava „grubi“ beton, pojam koji je francuski arhitekt Le Corbusier koristio da bi opisao lijevani beton s vidljivim tragovima oplate korišten na većini njegovih zgrada sagrađenih nakon Drugog svjetskog rata.

Svi spomenici koje GQ spominje su:

  1. Barbican Centre (London) izgrađen 1982.
  2. The Bank of London and South America (Buenos Aires) izgrađen 1966.
  3. Jugoslovenski spomenici (1950. – 2000.)
  4. Knjižnica Geisel (La Jolla, Kalifornija) izgrađena 1970.
  5. Katedrala Blažene Djevice Marije (San Francisco) izgrađena 1970.
  6. Trellick Tower (London) izgrađen 1972.
  7. Hill of the Buddha (Sapporo, Japan) izgrađeno 2015.
  8. Gradska vijećnica (Boston) izgrađena 1969.
  9. The Met Breuer (New York) izgrađen 1966.

Index

Tagovi: