Prijem kod načelnika za djecu sa Kosova i Metohije

Već šestu godinu opština Prnjavor je domaćin za djecu sa Kosova i Metohije koja tokom ljetnog raspusta jednu sedmicu provode u Republici Srpskoj. Pored brojnih zanimljivih sadržaja koja su upriličena, organizovan je i prijem kod načelnika opštine Darka Tomaša. Mališani ne kriju zadovoljstvo boravka u Srpskoj, a Prnjavor im se posebno dopao.

Pozitivne reakcije porodica kod kojih borave mališani sa Kosova i Metohije, najvažniji su postulat, koji već šestu godinu dokazuju da je Prnjavor dobar domaćin gostima sa Kosova, koji uglavnom žive u malim enklavama. Izolavani su, pa im druženje najviše nedostaje. Taj nedostatak je prevaziđen dolaskom u Prnjavor. Za sve njih, i domaćine i goste danas je priređen prijem kod načelnika, koji im je uručio simbolične poklone.

“Jako sam srećna što sam ovdje i to prvi put. Jedva čekamo da posjetimo još mjesta. Jako mi se sviđa ovdje, a možda najviše mi se dopala ergela “Vučijak” i Banja Kulaši”, rekla je učenica Milana Rakić, iz opštine Vitina, Kosovo i Metohija.

Nastavnica srpskog jezika Rajna Dabižević iz opštine Istok kaže da su djeca nosili utiske od prošlog puta i da su jedva dočekali do ponovo dođu u Prnjavor:

“Djeca su prezadovoljna gostoprimstvom koje im je ovdje pruženo, a mi nastavnici još više. Neka djeca su prvi put vidjela bazene, ergelu i prvi put su se odvojili od roditelja, a ovdje su ih roditelji prihvatili kao svoju djecu”.

Porodica Preradović jedna je od domaćina. Djevojčica Maria Preradović kaže da se jako lijepo provela sa djevojčicom sa Kosova i da se nada da će ponovo imati priliku da bude mali domaćin nekome sa Kosova.

U okviru posjete Prnjavoru, djeca su imala priliku prisustvovati utakmici veterana “Ljubić”-“Crvena Zvezda”, posjetiti Banju Kulaši, ergelu „Vučijak“, a danas i privatna preduzeća sa područja Prnjavora. Načelnik Darko Tomaš napominje da je ova lokalna zajednica već šest put domaćin gostima sa Kosova. A, ove godine u Prnjavoru boravi 36 učenika i pet nastavnika.

Posebno moja zahvalnost porodicama i djeci iz Prnjavora, koji su domaćini i koji su zaista takvi domaćini da žele ponovo da dođu ovdje. Ja sam uvjeren da će gosti sa Kosova iz Prnjavora ponijeti lijepe uspomene. Želim da se zahvalim i svim privrednim subjektima, koji su zajedno sa nama u organizaciji i podrška i pomoć da ovaj projekat uspije i da se ova djeca ovdje ugodno osjećaju. Zahvalnost i gospodinu Arlovu, koji već decenijama spaja narod sa ove dvije strane”, rekao je načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

Odmor daleko od ponekad i teške svakodnevice je više nego potreban djeci. Ovo putovanje je prilika za djecu da prekinu život u izolaciji, upoznaju drugu djecu, stvaraju prijateljstva, i istovremeno uživaju u raspustu na mirnom mjestu.

(TV K3)