Privredna komora poziva: Vakcinacija radnika bitna i sa ekonomske strane

Privredna komora RS pozvala je preduzeća da se prijave za masovnu vakcinaciju kako bi što više radnika primilo vakcinu protiv virusa korona, a ovaj poziv pozdravili su i privrednici smatrajući imunizaciju veoma značajnom.

Privredna komora je uputila poziv na osnovu zaključka Vlade Srpske, odnosno Republičkog štaba za vanredne situacije.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore, naveo je da bi vakcinacijom na neki način u preduzećima bilo spriječeno i širenje virusa korona ili eventualno neki novi talas koji se najavljuje, te bi nesmetano bio nastavljen poslovni proces.

"U saradnji sa Zavodom za medicinu rada i sporta završena je vakcinacija 60 radnika, a za sutra je zakazana vakcinacija 73 radnika u Rafineriji nafte Brod. Imamo još stotinu prijavljenih radnika iz različitih preduzeća i pozivamo preduzeća da se prijave kako bismo mogli organizovati kolektivnu vakcinaciju", kazao je Blagojević.

Podsjetio je da je u Srbiji, posredstvom Privredne komore Srpske, vakcinisano više od 600 radnika iz RS.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, je kazao da smatra da proces vakcinacije protiv virusa korona treba nastaviti jer je to značajno i zdravstveno i ekonomsko pitanje.

"Imunizacija radnika je značajnija nego što ljudi misle. Na ovaj način postižemo veći procenat vakcinisanih stanovnika Srpske i ovaj proces treba nastaviti sve dok ima zainteresovanih", rekao je Trivić, prenose Nezavisne. 

Dodao je da je aktivnostima Unije u posljednjih desetak dana vakcinisano oko 2.500 radnika, a da je planirano da ih u narednih 15 dana bude vakcinisano još toliko.

"Računamo da će kroz aktivnosti Unije biti vakcinisano oko 10.000 radnika što nije dovoljno, ali smo ipak zadovoljni", kazao je Trivić.

Sa ekonomske strane gledano vakcinacija je, prema riječima Trivića, bitna jer se time smanjuje broj radnika na bolovanjima.

Dodao je da se proces vakcinacije odvija tako da se radnici vakcinišu u svojim kolektivima, a zaposleni u manjim preduzećima vakcinu primaju u domovima zdravlja.