Prnjavor: Održana konstitutivna sjednica, izabrano predsjedništvo Skupštine opštine

Željko Simić iz SNSD-a izabran je za novog/starog predsjednika Skupštine opštine Prnjavor, dok je za potpredsjednika izabran Nebojša Todić iz NDP-a. 

Poslove zamjenika načelnika i dalje obavlja Slaviša Milanković. 

Za vršioca dužnosti sekretara Skupštine opštine izabran je Srećko Aulić, dok su vršioci dužnosti načelnika odjeljenja Opštinske uprave: Svjetlana Kuzmanović/Odjeljenje za opštu upravu, Aleksandar Njegomirović/Odjeljenje za finansije, Dalibor Preradović/Odjeljenje za stambeno – komunalne poslove i investicije, Brano Žunić/Odjeljenje za prostorno uređenje, Srđan Tomić/Odjeljenje za boračko – invalidsku zaštitu, Ljubiša Šikarac/Odjeljenje za lokalni i ekonomski razvoj i društvene djelatnosti, Mirela Milijaš/Odjeljenje za inspekcijske poslove i Mišo Vujić, Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Presjek lokalnih izbora u Prnjavoru

BROJ GLASOVA I MANDATA

SNSD                                       5.667  (11)

SDS                                         4.301  (9)

DNS                                         1.734  (3)

NDP                                        791     (2)

SRS DR Vojislav Šešelj          705     (1)

DEMOS                                   534     (1)

SP                                            483     (1)      

Nacionalne manjine              158     (1)

 

U Skupštini opštine Prnjavor ima mjesta za ukupno 29 odbornika, a te pozicije je na proteklim izborima uspjelo da prigrabi sedam političkih subjekata uz jednog predstavnika iz reda nacionalnih manjina.

Previranja i promjene političkih dresova na neki način su obilježili stari saziv prnjavorskih odbornika, izabranih na izborima prije četiri godine, a sve to je rezultiralo činjenicom da je, zbog istupanja iz prvobitnih stranačkih klubova, čak devet odbornika ovaj mandat završilo u statusu samostalnih odbornika.

Nakon novembarske provjere kod birača tek oko desetak aktuelnih odbornika ostaje na svojim pozicijama u prnjavorskoj Skupštini.

Najviše glasova na novembarskim izborima objezbjedio je SNSD – ukupno 11, što je za jedan više nego na prošloj provjeri kod birača. Uprkos tome, ovaj mandat su završili sa osam odbornika u svojim redovima, od kojih su četiri obezbjedili nove godine u skupštinskim klupama.

To su Željko Simić, Svjetlana Malić, Dražen Mikić i Borislav Petrović. Od aktuelnih odbornika na listi je bila Sanja Trivalić, koja nije uspjela da skupi dovoljno glasova za nastavak mandata, a njene kolege Draško Aulić, Nedeljko Živanić i Aleksandar Vuković nisu ni učestvovali u trci za glasove ovog puta.

“Staroj četvorci” se, s druge strane, prema podacima Centralne izborne komisije BiH, pridružuju Nemanja Lukić, Dragana Njažić, Nenad Đekić, Duško Miodanić, Suzana Švraka, Boris Žižak i Vlado Žunić.

SDS je 2016. godine osvojio devet odborničkih pozicija, ali je mandat završio sa sedam predstavnika u lokalnom parlamentu. Troje ih je bilo u novembarskoj trci i svi su osvojili mandate. To su Milan Petrović, Velibor Trivičević i Siniša Malešević, dok Slaviše Jenjića, Boška Lukanovića, Gorana Prodanovića i Nataše Vidović nije bilo na listi SDS-a.

Na njihove pozicije će Boris Đukić, Brane Petrušić, Vukašin Backović, Marina Đuraš i Đorđe Preradović te Slaviša Milinčić.

Šef prnjavorskog odbora SDS-a Milan Petrović, koji je izborio ostanak na odborničkoj stolici, istakao je ta stranka ne želi da remeti razvoj Prnjavora, dodavši da će biti na strani građana.

- SDS će, sve što bude u interesu naših sugrađana, podržati, a sve ono sa čim se ne budemo slagali, ćemo oštro kritikovati i ukazati i javnosti na sporne poteze vlasti – istakao je Petrović i dodao da je SDS i donekle radovoljan rezultatom na izborima, te da će doći vrijeme kada će se stranka vratiti na čelo Prnjavora, ali i Srpske.

DNS je 2016. godine osvojio samo jedan mandat koji je pripao Bori Mitriću koji je kasnije otišao među samostalne odbornike. DNS je, međutim, nakon ovih izbora postao treća stranka po snazi u lokalnom parlamentu gdje će imati tri odbornika.

To su Dragan Radić, Bojan Subotić i Goran Šarčević.

NDP je mandat 2016-2020. godina završio sa jednim odbornikom, odnosno dva manje nego na početku. Jedini NDP-ovac koji je ostao do kraja vjeran toj stranci je Miro Šikarac, ali nije uspio da ponovo ostvari pobjedu, tako da će odbornici NDP-a biti Nebojša Rodić i Mirko Bukvić.

Među odbornicima ostaje radikal Milorad Кondić kao kandidat Srpske radikalne stranke Dr Vojislav Šešelj, a po mandat osvojili su još DEMOS i socijalisti.

U ime DEMOS-a, partije kojom rukovodi Nedeljko Čubrilović i koja je nastala cijepanjem DNS-a, povjerenje sugrađana je dobio Mile Šljivić, a socijaliste Petra Đokića će da predstavlja Goran Zemun koji je mandat osvojio i 2016. godine, ali kao kandidat SNSD-a, da bi kasnije posao samostalni odbornik.

PDP u ovom sazivu neće imati predstavnika u Skupštini opštine. Do sada je to bio Nevenko Pančić koji je na izborima bio na Listi za Prnjavor – PDP – Snaga naroda, ali nije osvojio mandat. Izborni prag nije prešla ni novoformirani PDP 1999 – Novi početak, ali ni SDA. Aktuelni odbornik iz te stranke Emsad Puškar bio je u trci za glasove, ali ovaj put nije uspio.

39.638

birača

17.383

obrađenih listića

16.358

važećih listića

* 176 nevažećih praznih listića

* 849 nevažećih po drugim kriterijumima

U borbi za mandate u prnjavorskom parlamentu ove godine bile su 23 stranke te pet političkih subjekata iz reda nacionalnih manjina. Кada je riječ o partijama, tri nisu osvojili niti jedan glas. To su Ekološka demokratska stranka, Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević BiH te Otadžbinska stranka.

Podaci Centralne izborne komisije BiH pokazuju da je HSP osvojio tek jedan glas, Savez za novi politiku I HDZ 1990 po dva glasa, HDZ BiH tri, Ekološka partija Republike Srpske četiri, Radnička partija pet, a SBB šest sedam glasova.

MojPrnjavor.info

Tagovi: