Prnjavor: Šest najboljih osvrta na konkursu "Pročitaj i ti"

Narodna biblioteka Prnjavor nagradiće u petak šestoro čitalaca čiji su osvrti na pročitana književna djela dobili najvišu ocjenu tokom javnog konkursa "Pročitaj i ti". Najbolje osvrte su napisali Željka Vračević, Amel Didić, Martina Živković, Tanja Peulić, Elena Bokur i Đorđe Kovačević.

Direktor Biblioteke Dragana Marinković rekla je da se na konkurs prijavio veći broj čitalaca, koji su na sebi svojstven način kroz pisani osvrt ukazali na radnju u knjizi i sve što je u njoj interesantno, ali da je bilo i onih koji su se javljali i usmeno iznosili zapažanja.

"Zahvaljujući ovom konkursu, dobili smo željene informacije šta je to što se sada najviše čita, kao i inspiraciju šta i zašto čitati. Sigurna sam da će mnogi čitajući osvrte, koji se nalaze na našem Fejsbuk profilu, i sami poželjeti da uzmu u ruke neku od preporučenih knjiga", rekla je Marinkovićeva u izjavi Srni.

Na ljubitelje pisane riječi koji će biti nagrađeni najviše utisaka ostavili su djelo engleskog pisca Džordža Orvela "1984", svjetski bestseler "Tajni život pčela", roman "Nikada me ne ostavljaj", koji su književni kritičari časopisa "Tajm" uvrstili među 100 najboljih romana na engleskom jeziku svih vremena, djelo Vesne Todorić "Od pastira do svetitelja" - ilustrovana biografija Svetog Vasilija Ostroškog, kao i Šekspirovi "Romeo i Julija", te "Nečista krv" Bore Stankovića.

Konkurs je organizovan povodom obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti.