Prnjavor: Služen parastos za ubijene Srbe na “Radlovcu”

Kod spomen-obilježja na Radlovcu  je služen je parastos za 22 Srbina iz prnjaovrskih sela Mlinci, Paramije, Čorle, Donji Galjipovci i Srpovci koje su ustaše NDH  svirepo ubile na današnji dan 1941. godine. Na skupu je istaknuto da se ovaj stravičan zločin nikada ne smije zaboraviti zbog nevino stradalih žrtava.

Četvrtog decembra 1941. godine ustaše su na njivi Radlovac na monstruozan način ubile 22 Srbina sa područja prnjaovrskih sela. U zločinu nisu koristili vatreno oružje, već maljeve i noževe. Porodice ubijenih poručuju da svi stanovnici Prnavora moraju znati šta se ovdje desilo prije 79 godina, kako se ove stahote nikada ne bi ponovile.

– Važno je da sjećanje opstaje, da se ne zaboravi žrtva ovih ljudi, da se zna da su svi Srbi koji su tu brutalno ubijeni bili domaćini, a ne vojnici”, kazao je Dragoljub Simić, čiji je djed ubijen prije 79 godina.

Miroslav Vojvodić, čijeg su djeda na monstruozan način ustaše zaklale, kaže da će, dok je živ, obilježavati ovaj datum.

Parastos i pomen žrtvama su organizovali Mjesna boračka organizacija Prnjavor, opštinska organizacija SUBNOR-a i porodice žrtava ustaškog terora. Predsatvnici ovih organizacija poliožli su vijence i poklonili se žrtvama.

-Ti ljudi su bili nedužni, a izgubili su život samo zato što su bili Srbi, kazao je Rade Radonjić, predsjednik SUBNOR Prnjavor

Na području opštine Prnjavor postoji još nekoliko masovnih grobnica iz Drugog svjetskog rata, od kojih su najveće u Štrpcima, Kremni, Popovićima, Vijačanima, Palačkovcima i Ilovi.

TV K3

Tagovi: