Prnjavor: Umjesto Svetosavske zabave podijela krofni donatorima

Kolo srpskih sestara Prnjavor danas je počelo podijelu krofni, tradicionalnog simbola Svetosavske zabave dobrotvornog društva, koja zbog pandemije virusa korona i epidemioloških mjera, ove godine neće biti održana.

– Ovo je prvi put od obnavljanja rada našeg Kola, od 1992. godine, da Svetosavska zabava neće biti održana. Ali, s obzirom da su okolnosti takve kakve jesu, mi smo se odlučile da naše dugogodišnje goste i donatore posjetimo i uručimo im cirkularna pisma kojima ih obavještavamo šta smo uradile u prošloj i šta planiramo da radimo u ovoj godini. Uz cirkularna pisma donatorima dijelimo i svetosavsku krofnu, simbol naše Svetosavske zabave – kažu u Kolu srpskih sestara.

Dodaju da je nevolja uvijek bilo i biće, ali da su odlučne da održe tradiciju i svoj rad, što pokazuju i rezultati u prethodnoj godini: gradnja kuće sedmočlanoj porodici Vasić iz Čorli, koja ima petoro mališana, nabavka elektromotorna kolica i materijal za dogradnju prostorije za potrebu dva dječaka koji boluju od mišićne distrofije porodice Slijepčević iz Donjih Vijačana, te, u saradnji sa opštinom, završetak kuće sedmočlanoj porodici Golić iz Galjipovaca.

– Uprkos dešavanjima sa korona virusam, a znamo svi šta nam se dešavalo, mi smo u otežanim uslovima uspjele da uradimo mnogo toga. Bile smo podijeljenje po grupama i svaka grupa je imala svoje zaduženje i zadatke i zadovoljne smo što smo započete poslove privele kraju. Ove godine planiramo nabavku stambeno kontejnera za smješaj osoba iz boračkih kategorija – kažu u Kolu.

Podsjećamo, od obnavljanja rada ovog dobrotvornog društva koje postoji 29 godina,

tradicionalna Svetosavska zabava KSS Prnjavor do sada je održana 27 puta, svake godine posljednje subote u januaru. Tradicija zabave je krofna sa dukatom sa likom Svetog Save.

– Ove godine nismo mogle da stavimo dukat u krofnu, ali se nadamo da ćemo sljedećeg januara nadomjestiti sve što smo propustili ove godine – poručuju u Kolu, zahvaljujući donatorima što su i u ovako teškom uslovima uz njih.

TV K3

Tagovi: