Prnjavor: Zgradu suda u plamenu spasio policajac (FOTO)

Zvanično još nije poznato šta je u subotu potpalilo vatru u zgradi Osnovnog suda u Prnjavoru, ali, kako naš portal saznaje, presudnu ulogu da se ovdašnja „palata pravde“ ne pretvori u totalno zgarište imao je dežurni policajac.

Nezvanično saznajemo da je riječ o policajcu Policijske stanice Prnjavor Miroslavu Subotiću, koji se uhvatio u koštac sa plamenom i dimom koji su počeli da gutaju i obavijaju ionako vremešnu i za renoviranje planiranu zgradu suda.

Katastrofa je spriječena kada je prisebni Subotić profesionalno i spretno reagovao u subotu ujutro u 3.54 čuvši alarm u zgradi Osnovnog suda u Beogradskoj ulici. Uočivši da je prijavnica suda pod ključem u plamenu, Subotić je, uz poziv vatrogascima, otrčao do pedesetak metara udaljene susjedne zgrade Policijske stanice po vatrogasni aparat.

„Plamen je istovremeno prijetio i sudskim ali i ostalim predmetima i samoj zgradi izgrađenoj prije gotovo šest decenija. Stakla na prijavnicu usljed toplote počela su da pucaju, što je sa talasom kiseonika još više razjarilo plamen. Prisebni policajac je dobro znao da najveća opasnost prijeti prostoriji na spratu iznad prijavnice, koja je bila pod trskom. Vatrogasnim aparatom uspio je spriječiti da plamen zahvati plafon i trsku, a samim tim i katastrofalne posljedice. Ubrzo su u pomoć pristigli i vatrogasci sa dva vozila“, navodi naš izvor upućen u ovaj slučaj.

U saopštenju Banjalučke policijske uprave navedeno je da su požar u zgradi Osnovnog suda u Prnjavoru „lokalizovali policijski službenici zajedno sa pripadnicima Vatrogasne jedinice Prnjavor“. Saopšteno je i da „u požaru nije došlo do oštećenja arhivske građe kao ni predmeta u radu, a u toku je utvrđivanje uzroka i svih okolnosti ovog događaja“.

Policajac Miroslav Subotić nam je potvrdio da je tog jutra bio na dužnosti, ali i rekao da nema službeno ovlaštenje da govori za javnost o detaljima.

MRAK NA ZAHTJEV VATROGASACA

Rukovodilac Radne jedinice „Elektrokrajine“ u Prnjavoru, Borislav Petrović, obrazložio je za naš portal da je u vrijeme odigravanja drame u Beogradskoj ulici grad ostao bez struje na zahtjev Vatrogasne jedinice, radi bezbjednosti intervencije pri gašenju požara.

PLANIRANO RENOVIRANJE

Zgrade četiri pravosudne institucije u BiH, u Prnjavoru, Bijeljini, Mrkonjić Gradu i Žepču, biće obnovljene ili novoizgrađene, za šta je, uz pomoć vlade Švedske, delegacija EU u BiH, u okviru programa IPA 2017, obezbijedila više od dva miliona evra.

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH, uz finansijsku podršku vlade Švedske od 160.000 KM, obezbijedio je izradu projektne dokumentacije za izgradnju novih zgrada Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini i Opštinskog suda u Žepču, dok će zgrade osnovnih sudova u Prnjavoru i Mrkonjić Gradu biti obnovljene.

„Još prije ovog požara, iz VSTS su ocijenili da zgrada Osnovnog suda u Prnjavoru kao i druge tri u kojima su te pravosudne institucije trenutno smještene ne mogu odgovoriti potrebama kvalitetnog i efikasnog pravosuđa, prilagođenog potrebama građana“, kaže naš izvor.

N. ĐURIĆ