Prnjavorčanin oborio (ne)slavni rekord

Koliko je zvanično poznato oboren je rekord u Prnjavoru, među pješacima koji su „pod gasom“ krivudali ovdašnjim ulicama.

Policija u Prnjavoru uhapsila je do otrežnjenja 58-godišnjeg pješaka, čiji su inicijali S.M. kod kojeg je alkotestiranjem utvrđeno da ima 4,33 promila alkohola u krvi.

Iz banjalučke Policijske uprave saopštili su da je policija u Prnjavoru tokom redovnih poslova i zadataka legitimisala pješaka S.M. koji se kretao kolovozom i „odavao utisak alkoholisanosti“.

- Alkotestiranjem je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu u količini od 4,33 g/kg. S.M. je lišen slobode i sproveden u prostorije za zadržavanje lica lišenih slobode do otrežnjenja - naveli su iz Policijske uprave Banjaluka.

Saznajemo da je pijani 58-godišnjak uhapšen u Ulici Vida Nježića, i mnogi Prnjavorčani se pitaju kako je čovjek „uopšte živ sa tom ogromnom količinom alkohola u krvi“.

- Pitanje je i kako je čovjek uopšte mogao stajati na nogama i kretati se ulicom. Inače, ta ulica je nadomak autobuske stanice, ali i gradske pijace, gdje mnogi, naročito stratstveniji ljubitelji kapljice, iskapljuju alkohol, po nešto povoljnijoj cijeni, na čašice. A, dovoljno je samo nekoliko čašica „ljute“ da počnu teturati, pa ih policija tu najviše i lovi - pričaju Prnjavorčani.

Naši stručni sagovornici, sudski vještaci, napominju da „zdrav razum, ali i nauka kažu da je takav rezultat nespojiv sa životom, odnosno živim organizmom jer testirana osoba praktično ne bi trebala da daje znakove života“.

- Međutim, izuzeci su mogući, odnosno da se takvi slučajevi u praksi dešavaju u jednom od hiljadama slučajeva. Najčešće kod alkoholičara kod kojih je u krvi uvijek prisutna određena koncentracija alkohola, pa se ujutro bude sa oko 2,5 promila koje tokom dana "dopune" - pojašnjavaju naši sagovornici.

BANJALUČANIN NEZVANIČNI REKORDER

Nezvanični rekorder u testiranom pijanstvu je, kako saznajemo, izvjesni Banjalučanin T.D., koji je „naduvao“ nevjerovatnih 5,21 promila alkohola u krvi. I ostao živ, što neki stručnjaci smatraju jedinstvenim primjerom u „jednom od 10.000 slučajeva“. Protiv njega je tužilaštvu dostavljen izveštaj zbog sumnje da je pritom  počinio krivično djelo nanošenja tjelesnih povreda svojoj bivšoj djevojci.

Za razliku od Prnjavorčanina S.M. koji nikog nije vrijeđao ni napao nego je sa 4,33 promila samo išao svojim, istina javnim, putem.

 N. ĐURIĆ