Plata na nivou ložača ili čistačice: Prvom predsjedniku Srpske penziju obračunali kao NKV radniku

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić uslove za odlazak u starosnu penziju ispunio je u junu 2010. godine kada je napunio 65 godina, ali rješenje o penziji od Fonda PIO Republike Srpske dobio je šest godina kasnije, nakon što mu je izrečena prvostepena kazna doživotnog zatvora pred Haškim tribunalom.

Mnogo čudnije je to što se Radovan Karadžić u periodu od 1992. do 2001. godine u “papirima” Fona PIO RS nije vodio kao predsjednik Srpske, već kao obični radnik u kabinetu predsjednika Republike Srpske i to sa najnižim koeficijentom i platom na nivou ložača ili čistačice. Na osnovu toga mu je kasnije obračunata i visina penzije, koja je nešto iznad prosječne u Srpskoj, a penzija mu je iznad prosječne zahvaljujući plati koju je od 1972. do 1992. godine primao kao ljekar specijalista u Sarajevu.

Njegova kćerka Sonja Karadžić-Jovičević kaže da je prošla pravu golgotu kroz institucije Srpske dok njen otac nije ostvario stečena prava koja ne zastarijevaju. Ona objašnjava da je poslije juna 2010. godine, kada je njen otac napunio 65 godina, gotovo krišom počela da se raspituje na koji način on može da ostvari pravo na penziju.

“Iz Haškog tribunala je stigla punomoć na ime moje majke Ljiljane da ona ima sva prava kada je u pitanju očeva penzija, a onda sam ja hodala od jedne do druge institucije i “ganjala” papire. Sa čim sam se sve susretala, najbolje potvrđuje to da mi je u Fondu PIO u Palama jedna žena rekla da otac treba da dođe u sobu 26 u opštinu Pale i potvrdi da daje punomoć svojoj supruzi, a cijeli svijet je znao da se on u tom trenutku nalazi u Hagu”, kaže Karadžić-Jovičević.

Međutim, posebno pitanje je zašto je Radovan Karadžić od 30. novembra 2001. godine prestao da se vodi kao zaposleni u kabinetu predsjednika RS, a pravi paradoks je što je u tom periodu na funkciji predsjednika Republike Srpske bio aktuelni predsjednik SDS-a Mirko Šarović. Sonja Karadžić-Jovičević kaže da nigdje ne postoji nikakva odluka, niti bilo kakvo rješenje o tome, već da je od tog trenutka samo prestao da mu se obračunava staž kao zaposlenom u kabinetu predsjednika.

bl-portal.com