Republička uprava za igre na sreću donijela rješenje: Prnjavoru od glavnog loto dobitka milion maraka!

Prnjavorska opština je na pola koraka od toga da se u njenu kasu slije gotovo 500.000 evra, odnosno nešto manje od milion maraka, po osnovu poreza i uplaćenog tiketa na njenom području za glavni dobitak loto premije „teške“ 1.650.000 evra!

Načelnik prnjavorske opštine, Darko Tomaš, potvrdio je, za naš portal, da je Republička uprava za igre na sreću izvršila inspekcijski nadzor u „Lutriji Republike Srpske“ i da je ova u obavezi opštini Prnjavor uplatiti porez po osnovu glavnog dobitka.

- Da, na adresu opštine stiglo je rješenje Republičke uprave za igre na sreću kojim je, nakon inspecijskog nadzora, utvrđeno da je „Lutrija Republike Srpske“ u obavezi da opštini Prnjavor uplati 973.000 maraka - rekao nam je Tomaš.

Riječ je o, kaže Tomaš, prvostepenom rješenju na koje „Lutrija Republike Srpske“ ima pravo žalbe ministarstvu finansija.

Rok žalbe je, saznajemo, istekao 12. marta.

- Imam informaciju da je Lutrija uputila žalbu, na koju, po zakonu, ministarstvo ima rok od 60 dana da odgovori. Uvjeren sam, međutim, da će je resorno ministarstvo odbaciti. Potom, Poreska uprava Republike Srpske ima obavezu da u roku od 15 dana sa računa Lutrije RS na račun naše opštine skine pare, ukoliko oni dobrovoljno ne izvrše uplatu - kažeTomaš.

Čelni čovek  prnjavorske opštine ističe da je rješenje Republičke uprave za igru potvrdilo da je dobitnik glavnog dobitka iz Prnjavora i da je tiket uplaćen u tom gradu.

Inače, "Državna lutrija Srbije" i "Lutrija RS" zvanično su saopštile, 20. septembra prošle godine,  da je za 75. kolo glavni dobitak dobio srećnik, koji je uplatio kombinaciju u Prnjavoru. Misteriozni igrač, koji još nije izašao iz ilegale, uložio je oko šest evra i dobio više od tri miliona maraka!

- Dobitak u Prnjavoru iz 75. kola iznosio je 3.182.726 KM, a 30 odsto poreza na taj dobitak je 954.818 KM. To je iznos koji po važećem zakonu pripada našoj opštini – saopštio je javnosti ali i odgovornim u „Lutriji RS“ načelnik  Tomaš.

Načelnik Tomaš sa rješenjem Republičke uprave za igre na sreću

On se pozvao i na pojašnjava na zvaničnoj stranici "Lutrije RS", gdje stoji u članu 1. Pravila igre na sreću loto igru organizuju: "Državna lutrija Srbije" d.o.o. Beograd na teritoriji Srbije i "Lutrija RS" a.d. Banjaluka, na teritoriji regulisane zakonom RS.

Tomaš ističe da se u članu 22. stav 4 navodi: "Dobitak 'sedmica' i 'sedmica plus' isplaćuju se u sjedištu priređivača." Dakle, svaki priređivač na svojoj teritoriji.

Saznajemo da su u "Lutriji RS" bukvalno bili začuđeni i zgranuti kada je na njihova vrata zakucala delegacija Prnjavora. Jer, nijedna do sada, od ukupno šest dobitnica lokalnih zajednica iz Republike Srpske, ni marke nije dobila prihoda od poreza na glavni dobitak.

- Postavlja se pitanje kako, na osnovu čega i kome su u Srbiji isplaćivali porez na glavni dobitak u RS. Pozvali su se na nekakv ugovor ili sporazum, koji nam nije dat na uvid?! Jasno je da bilo kakav ugovor ili saglasnost ne mogu biti jači od važećeg zakona. Rješenje Republičke uprave za sreću svjedoči da sam, zajedno sa svojim saradnicima, bio u pravu za sve što smo od samog početka tvrdili. A, u interesu opštine i građana koje predstavljamo - kategoričan je Tomaš.

Tomaš kaže da ga ne interesuje ćutanje drugih lokalnih zajednica, kao i da su u ovoj opštini odlučni da idu do kraja. Sve dok na njen budžet ne legne, po zakonu,  pripadajućih milion maraka!

On računa da bi na račun opštine tih milion maraka trebalo da legne već u maju.

- Nama se posebno i ne žuri, jer je na ovaj iznos predviđena dnevna kamata od 286 maraka. Tako da nam „Lutrija RS“ na 973.000 maraka, obračunatih 20. januara, već dođe dodatnih 16.000 KM, što se svakim danom uvećava - poručuje Tomaš.

Ninko ĐURIĆ