SAD uvele sankcije bivšim poslanicima Skupštine Srbije

 SAD su uvele sankcije bivšim poslanicima Narodne skupštine Srbije Verici Radeti i Petru Jojiću zbog umiješanosti u "značajnu korupciju", saopštio je danas portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Kao poslanici Skupštine Srbije, Radeta i Jojić su podmićivali i zastrašivali svjedoke koji je trebalo da se pojave pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, kako bi ih odvratili od iznošenja inkriminišućih dokaza protiv lidera Srpske Radikalne Stranke (SRS) Vojislava Šešelja, prenio je Glas Amerike.

Njihovo ponašanje je remetilo pravosudne procese, zbog čega je Haški tribunal izdao međunarodnu poternicu za njima zbog nepoštovanja suda, ugrožavanja regionalne stabilnosti i negativnog uticaja na nacionalne interese SAD, navodi se u saopštenju.

Stejt department dodaje da se odlukom o uvođenju sankcija "potvrđuje riješenost SAD da se bore protiv korupcije, koja nanosti štetu javnim interesima, ometa ekonomski prosperitet partnera i ograničava sposobnost vlada da efikasno odgovore na potrebe svojih građana".

Kako se dodaje, SAD su i dalje uz sve građane Srbije u podršci demokratiji i vladavini prava i nastaviće da se zalažu za pozivanje na odgovornost onih koji zloupotrebljavaju vlast zarad lične koristi.

Sankcije se odnose i na Gojka Jojića, odraslog sina Petra Jojića, saopštio je Stejt department, prenosi Tanjug.

nezavisne.com