Sedmi Prnjavorčanin pozitivan na koronu, nije mogao zaraziti sugrađane

Jutros je otkriven i sedmi slučaj zaraze korona virusom sa područja Prnjavora, ali dobra vijest je da zaražena osoba nije bila u kontaktu sa sugrađanima, te se virus nije mogao proširiti, rekao je nakon današnje sjednice komandant prnjavorskog Štaba za vanredne situacije Darko Tomaš.

- Radi se o muškarcu iz Prnjavora srednje životne dobi, koji je od februara boravio u bolnici u Tuzli, a od 30. marta se nalazi u bolnici u Banjaluci, te zbog toga nije ni mogao biti u kontaktu sa drugim osobama sa područja Prnjavora, rekao je Tomaš i dodao da je muškarac testiran u posljednja dva dana.

Do današnjeg dana u ovoj opštini je 1.069 osoba izašlo iz zdravstvenog nadzora, dok je pod nadzorom još 147 osoba.

Tomaš je danas najavio inicijativu da se pomogne Prnjavorčanima, ali i drugim građanima Republike Srpske, koji se nalaze u inostranstvu, a silom prilika se moraju vratiti kući.

- Odlučili smo da Republičkom štabu za vanredne situacije uputimo inicijativu, s obzirom na to da velikom broju naših sugrađana, koje rade vani, narednih dana istuču boravišne i radne dozvole i ne mogu ostati tamo. Prije svega, apeujemo da svi koji se nalaze u zemljama EU, ako mogu, tamo i ostanu, jer smo u obavezi da ih po dolasku 14 dana smjestimo u karantin. Ali, oni koji nemaju druge mogućnosti i moraju doći kući, i njima i nama bi bilo lakše da u gurpama dođu u Prnjavor, rekao je Tomaš.

On smatra da bi Republički štab trebalo da, u okviru resornog ministarstva, zaduži osobe koje će biti kontakt i lokalnim zajednicama, i građanima Republike Srpske u inostranstvu.

- Na taj način bi najbolje mogli podijeliti informacie o njihovom boravku tamo, njihovom dolasku i ono što je posebno važno, da organiujemo njihov prevoz kroz zemlje EU, rekao je Tomaš.

Lokalna zajednica može snositi troškove prevoza i organizovati autobuse, dodaje Tomaš, ali dobijanje validnih dozvola za kretanje kroz zemlje EU može organizovati samo Vlada RS.

Načelink je skrenuo pažnju i na političke subjekte koji, posljednih dana, koriste vanrednu situaciju prouzrokovanu korona virusom, da bi sticali političke poene.

- Nije ni vrijeme ni mjesto za to. Odmah na početku ove situacije zadužili smo stručna odjeljenja da analiziraju sve što je potrebno da se privredi pomogne kada sve ovo prođe. Nemoguće je sada govoriti o konkretnim mjerama, izuzev da se nagađa šta se može uraditi. Politička promocija u ovom periodu zaslužuje svaku osudu, poručio je Tomaš.

Ističe da će, kada sve ovo pođe, morati organizovati posebnu sjednicu Skupštine opštine da bi se vidjelo stanje i kako pomoći privrednim subjektima, šta se realno može učiniti.

- Naše mjere neće izostati i biće sa ciljem da pomognemo. Tada očekujem konkretne prijedloge i odgovore, i od pozicije i od opozicije, rekao je Tomaš.

Osvrnuo se i na razne akcije pomoći koje nude pojedinci, stranke i organizacije, te apelovao da sve takve akcije idu preko Crvenog krsta, koji sarađuje sa Boračkom organizacijom, jer oni jedini imaju validne spiskove građana kojima treba pomoć.

Ninko ĐURIĆ